Начало Водещи Джо Байдън и Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган

Джо Байдън и Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган

129
Избори САЩ
Снимка: БТА

Джо Байдън и Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Мичиган, потвърждавайки предстоящия реванш между тях, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Джо Байдън удобно спечели първичните избори за кандидат-президент на Демократическата партия в Мичиган, но протестният вот на демократите, несъгласни с неговата подкрепа на войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа, надхвърли очакванията, посочва Ройтерс.

Доналд Тръмп, от своя страна, победи с голям закуп съперничката си Ники Хейли на първичните избори на Републиканската партия в щата, потвърждавайки позициите си за номинацията на партията за Белия дом. Хейли вече загуби от Тръмп на първичните избори в Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина. Тя се смята за по-умерена в политическо и риторично отношение спрямо своя съперник.

Въпреки че се очакваше Джо Байдън и Доналд Тръмп да спечелят уверено първичните избори на партиите си, броят на гласовете за тях се наблюдаваше внимателно за потенциални признаци на разколебаване на подкрепата.

В Мичиган, където има значително население арабски американци, демократите бяха призовани да гласуват в първичните избори вторник като „неангажирани“ в знак на протест срещу политиката на Байдън относно Газа.

По данни на социологическата агенция „Едисън рисърч“, първите резултати показват, че броят на „неангажираните“ гласоподаватели вече надхвърли 40 000, след като са били преброени 31% от бюлетините на демократите, което надхвърля значително целта от 10 000 протестиращи, очаквани от организаторите.

За да стане кандидат за президент на САЩ, всеки трябва първо да спечели вътрешнопартийните предварителни избори. След това кандидатите се избират официално на партийните конвенции през лятото. Конвенцията на републиканците се провежда в средата на юли.

Вижте още международни новини тук