Начало Водещи Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара обезщетение

Семейството на Джордж Флойд ще получи 27 млн. долара обезщетение

1058
Джордж Флойд

Властите на Минеаполис се съгласиха да платят 27 милиона долара на семейството на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина през май 2020 г. след задържане и задушаване от полицията.

Общинският съвет на Минеаполис се е съгласил единодушно за изплащането на многомилионна компенсация извънсъдебно, съобщава CNN.

Семейният адвокат на Флойд, Бен Кръмп, нарече сделката най-голямото досъдебно споразумение в историята на Съединените щати в гражданско дело за неправомерна смърт. През май 2019 г. на семейството на Джъстин Рущик, (бяла жена, убита от чернокож полицай при опит да се приближи до колата му), бяха платени 20 милиона долара.

Настоящото споразумение, според Кръмп, „изпраща мощен сигнал, че животът на Джордж Флойд е от значение и като цяло животът на чернокожите е от значение“, и че „отнемането несправедливо на живот на чернокож вече няма да се счита за рутина, маловажно или недостойно за последствия.“

Кръмп каза още, че семейството е обещало 500 000 долара в полза на района, където е задържан Флойд. Братът на починалия обеща да преведе част от парите в помощ на нуждаещите се афроамерикански общности.

Юристите смятат, че постигнатото споразумение за обезщетение може допълнително да усложни назначаването на безпристрастно съдебно заседание по делото срещу бившия полицай Дерек Шовин, който причини задушаването на Флойд, пише The New York Times.

През първите четири дни на подбор на съдебни заседатели тази седмица почти всички кандидат-съдебни заседатели заявиха, че са видели почти всяко видео от ареста на Флойд, предоставено за процеса. Говорител на администрацията на Минеаполис заяви, че досъдебното уреждане на гражданския иск е „независимо и не е свързано с продължаващия наказателен процес“.

Момента на задържане.

46-годишният Джордж Флойд бе арестуван на 25 май 2020 г. Полицията е извикана от служител на магазин, който подозира, че Флойд е платил с фалшива банкнота от 20 долара. Моментът на задържане е заснет от минувачите на видео, което по-късно е публикувано в интернет.

Афроамериканецът беше с белезници и повален на пътя. Дерек Шовин натискаше коляното си върху врата на Флойд повече от 8 минути, въпреки молбите, че не може да диша. Малко след това афроамериканецът почина в болницата. Смъртта на Флойд доведе до протести срещу расизма и полицейското насилие под лозунга Black Lives Matter в цяла Америка, както и в други държави.