Начало Култура Десни екстремисти щурмуваха фестивал в Белград, полицията забрани събитието

Десни екстремисти щурмуваха фестивал в Белград, полицията забрани събитието

24
Белград

Полицията в Сърбия забрани провеждането на фестивала „Мирдита, добър ден“, който насърчава културния обмен с Косово, поради опасения за сигурността. Събитието трябваше да започне в четвъртък в Белград с театрално представление от Косово.

Фестивалът „Мирдита, добър ден“ се организира от младежки групи от Сърбия и Косово с цел преодоляване на етническите разделения, произтичащи от войната през 1998-99 г. и следвоенното напрежение.

Преди събитието, няколко десетки десни екстремисти се събраха пред мястото, опитвайки се да прекъснат провеждането му, докато развяваха сръбски знамена. Полицията заяви, че целта на забраната беше предотвратяване на опасност за сигурността на хората, имуществото и обществения ред.

Властите критикуваха остро фестивала, определяйки го като антисръбски. Забраната на събитието в Сърбия тази година подчертава втвърдяването на позицията на правителството.

Сръбските журналисти получават заплахи и натиск от последните месеци. Сърбия се стреми към влизане в Европейския съюз, но правителството поддържа авторитарни практики и близки отношения с Русия и Китай.