Начало Водещи Депутати се заядоха с Асен Василев за учителските заплати и фонда за...

Депутати се заядоха с Асен Василев за учителските заплати и фонда за талантливи деца

1609
Асен Василев
Асен Василев

Парламентарният спор с финансовия министър Асен Василев се въртяше около Фонда „Стамболов“ и парите за образование. Това стана ясно при разискването на второ четене на бюджета за 2024 година в пленарната зала.

Някои партии настояваха, че парите за фонда ще бъдат използвани за „децата на номенклатурата“, вместо за талантливи български деца. Други пък изразиха мнение, че ръстът на учителските заплати няма да бъде достигнат. Според тях, държавата трябва да се фокусира върху образованието и науката, като настояваха за увеличение на бюджета за образование.

Финансовият министър Асен Василев обаче посочи, че Фонд „Стамболов“ е за български талантливи деца, приети в елитни световни университети, които искат да се върнат и работят в България. Той също така заяви, че държавата има за цел да направи опит част от тези хора да се върнат като им предостави безлихвен заем.

Други депутати обаче продължиха да критикуват решенията, казвайки че средствата няма да бъдат заделени правилно. Според тях, парите трябва да се дадат само когато има реални резултати и дейности.

Още вътрешнополитически новини – четете тук