Начало България Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

44
Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БТА

Парламентът ще чуе служебния премиер Димитър Главчев и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов относно Споразумението, изтъкнато на заседанието на министрите на отбраната на България, Румъния и Гърция, наречено „военен Шенген“, което позволява преминаването през българска територия на натовска военна техника и въоръжение, насочена към Румъния. Това е отбелязано като първата точка от дневния ред за петък на Народното събрание (НС).

Искането за слушането е отправено от ПГ на „Възраждане“. Вносителите искат информация за поетите задължения от българските представители по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Очаква се парламентът да разгледа одобрения вчера проекторешение от бюджетната комисия, което задължава НС да настоява Министерския съвет веднага да предприеме необходимите мерки за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на хората, пострадали от пожарите, и да осигури необходимите средства и мерки за закупуване на летателна техника за гасене на пожари, необходима за МВР. По време на заседанието на комисията Йордан Цонев (ДПС), който е и заместник-председател на НС, посочи, че пленарната зала ще обсъди доклада на комисията днес.

В рамките на редовния петъчен парламентарен контрол депутатите ще получат отговори от служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, както и от служебните министри Георги Гвоздейков, Найден Тодоров, Галин Цоков, Галя Кондева, Валентин Мундров и Виолета Коритарова.