Начало Водещи Денков: Продажбата на „Лукойл“ няма да стресира пазара на горива, но премахване...

Денков: Продажбата на „Лукойл“ няма да стресира пазара на горива, но премахване на дерогацията за 3 дни ще го направи

114
Николай Денков
На снимката: Акад. Николай Денков

Николай Денков, премиерът, заяви, че е удовлетворен, че аргументите и разумът бяха взети предвид, след като ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС постигнаха съгласие относно дерогацията.

Вчера, партиите обявиха, че са постигнали споразумение за премахване на дерогацията до 1 март 2024 г. и отмяна на износните квоти от 1 януари 2024 г.

Министър-председателят обясни, че важно е всяка институция да се фокусира върху своите основни цели.

„В парламента основните задачи са Конституцията, бюджетът, антикорупционният закон, регулаторите. Има много работа там. Ние трябва да работим в координация с тях. Не е приемливо Народното събрание да взима решения, които не са обсъдени с нас, а ние трябва да ги реализираме“, добави Денков и изрази надежда, че „тази култура на координация и на взаимно уважение да започне да се изгражда, въпреки сложните коалиционни или некоалиционни отношения“.

Явно е в процес на стартиране продажбата на „Лукойл Нефтохим Бургас“, спомена още Денков.

„Чух, че ще се търсят авторитетни международни консултанти, които да съдействат за реализацията на тази сериозна сделка. Зависи от това какви купувачи ще се явят, кой ще купи „Лукойл“. Сделката няма да повлияе на пазара на горива, но опитите, които видяхме – да се повлияе работата на рафинерията чрез дерогация за 3 дни, биха могли да засегнат пазара на горива. Ние се стремим да избегнем това“, сподели премиерът.

„Самото говорене не знам дали намалява пазарната цена, но силови действия от типа „да премахнем дерогацията за 3 дни“ – със сигурност го прави“, категорично заяви Денков.

Премиерът коментира и случаят с болница „Пирогов“.

„Чакаме становище и ще видим кой е прав и кой не. Със сигурност министър Хинков действа съгласно правомощията си. И Народното събрание и Министерският съвет трябва да действат в рамките на правомощията си. Ако нещо се оспорва, това ще бъде ясно след проверките. АДФИ и прокуратурата трябва да се изкажат, това чакаме“, каза Денков.

„Ако Хинков е действал правилно и има основание, директорът на Пирогов трябва да поеме отговорност. Защо да освобождаваме Хинков, ако не знаем какво е резултатът,“ посочи Денков.

Средствата, които се отделят, трябва да се използват за лечение на пациентите, и ако стане ясно, че директорът на Пирогов е действал неправомерно, то той трябва да понесе последствията, категорично каза Денков.

Още новини от деня – четете тук