Начало Водещи Денков: Не съм забранявал на Хинков да провежда конкурси за директори на...

Денков: Не съм забранявал на Хинков да провежда конкурси за директори на болници

144
Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БТА

Разкритията на здравния министър Хрито Хинков разкъсаха тишината по въпроса за спирането на конкурсите за директори на медицински заведения в страната. Той уточни, че не е получил натиск от премиера Николай Денков или вицепремиера Мария Габриел да спре подбора на нови ръководители в болниците.

Хинков добави, че не е забранил провеждането на конкурси за директори на болници, но имало съмнения за момента и избора на конкретни медицински заведения за провеждането на подобни процедури.

Николай Денков коментира, че не е забранил на министър Хинков да проведе конкурсите, но са били изтъкнати аргументи от страна на премиера, които да се вземат предвид. Той подчерта, че решенията са в компетентността на Хинков, но е предложено тои да помисли дали е подходящ моментът за извършването на подобни процедури.

Денков отбеляза, че Хинков е изразил готовност да стартира конкурсите, но нито един от членовете на правителството не е настъпил, за да му забрани изпълнението на неговите планове. Допълнително, премиерът потвърди, че Христо Хинков е единственият министър, който е заявил желание за оттегляне от поста си след ротацията.

В крайна сметка, Денков подчерта не е коментирал работата на целия екип, включително и на Хинков, нито е посочил причини за намаляване на темпото на работа на министъра на здравеопазването.

След обявяването на новата стипендиантска програма за развитие на технологични лидери, състояло се в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), премиерът заяви, че очаква решения, полезни за българите, от всички министри, включително и от Хинков.

Още новини от деня – четете тук