Сподели
Бронзовата къща
Започна демонтажът на "Бронзовата къща"

Започна демонтажът на „Бронзовата къща“ в София. Пред съоръжението има кран, който маха частите на къщата. Тя ни беше дадена като подарък от посолството на Австрия и нейния автор Пламен Деяноф по случай председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз, което приключи през юли 2018 г.

По план къщата трябваше да бъде премахната в началото на 2019 г., но заради лошите климатични условия, премахването й започна няколко седмици по-късно.

На мястото, на което досега се издигаше „Бронзовата къща“ ще бъдат представяни и други временни художествени инсталации. Общината отпусна за тази година 100 хил. лв. за подпомагането на две временни инсталации, които могат да стоят на площадката над мавзолея от 3 до 9 месеца.

Освен ново място за излагане на творби, подземията под мавзолея ще се превърнат в музей на съвременното изкуство. Тунелите са собственост на общината от 2016 г. За тяхното укрепване и проучване, общината е заделила 100 хил. лв. Все още не е ясно как ще изглежда бъдещата подземна галерия.

Коментари