Начало България Девет семейства от Хитрино ще зимуват в нови домове

Девет семейства от Хитрино ще зимуват в нови домове

834

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес Хитрино, година след експлозията на влаковата цистерна, при която загинаха седем души, а 29 бяха ранени. Там министърът се запозна с хода на възстановителните работи на пострадалите и разрушени домове на хората. При посещението си той беше придружен от председателя на Камарата на строителите в България (КСБ) Николай Станков, областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и кмета на Шумен Любомир Христов .

Нанков изказа благодарност към Камарата, която изгражда десет нови къщи в селото за хора, които са загубили домовете си. Девет от сградите вече са почти готови и собствениците им ще посрещнат зимата в нови домове.

С публичен ресурс се възстановяват още 13 къщи. Седем от финансираните от социалния фонд нови жилища са на етап груб строеж, строителството на още три е започнало. Собствениците на други три нямат документи и затова изграждането им се забавя. Вещно-правни процедури са причина за забавянето на възстановителните дейности по някои от разрушените или пострадали жилищни сгради.

„В момента не могат да се определят точни срокове, но ако времето позволи, ще се работи и през зимния сезон”, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

„В дните след трагедията цяла България се обедини, за да помогне на пострадалите в Хитрино. Сред обществото не трябва да остава горчив привкус, че има субективно разпределение на средствата за подпомагане на пострадалите“, каза пред медии министър Нанков и добави, че кметът на Хитрино е декларирал, че никой не е получил по-малко от предвидените от Обществения съвет средства. Ще бъде направен пълен отчет на разходите.

Според министъра Общественият съвет е най-адекватният начин за разходване на публичен ресурс. Нито държавата, нито общината, нито кметовете, могат да удовлетворят по-добре потребностите на хората, подчерта Николай Нанков. И допълни, че този съвет по най-обективен начин трябва да разпредели средствата и да откликне на всяка нужда.

Николай Нанков напомни, че след трагедията държавата е осигурила финансов ресурс за възстановяване на публичната инфраструктура и е подпомогнала общината за няколко важни обекта, сред които е и водопроводът до село Тимарево. През октомври започна рехабилитацията на 9 км от републиканския път, каза министърът. Той напомни, че държавата е осигурила възможност за кандидатстване за европейско финансиране и сега общината подготвя проекти. Министър Нанков се срещна и със засегнати хора, за да чуе мнението на всички.