Начало Водещи Два сигнала за купуване на гласове – ни повече, ни по-малко, е...

Два сигнала за купуване на гласове – ни повече, ни по-малко, е регистрирало МВР

29
Атанас Илков
Снимка: БНТ

Не МВР, а ЦИК организира изборите. Така преди дни служебният премиер Димитър Главчев опитваше да снеме напрежението от МВР, трупано с години и най-вече в последния мандат на Калин Стоянов.

Парламентът поиска днес от новия вътрешен министър Атанас Илков да отчете каква работа е свършена по противодействието на купуването и продаването на гласове. Дали защото нямаше какво точно да отчете, или по друга причина, министърът първоначално отказа да дойде в парламента.

Това предизвика скандал и реакции от повечето парламентарни групи, тъй като изпълнителната власт е длъжна да се отчита пред парламента. Председателят на Народното събрание Рая Назарян съобщи, че е направила неуспешни опити да доведе министъра в залата.

От казаното от нея – той бил отказал да дойде, тъй като имал неотложни ангажименти.

В крайна сметка Атанас Илков дойде и започна да отговаря на зададените въпроси.

Оказа се, че до момента в МВР има само два сигнала

за нарушение на изборното законодателство. След което Илков се отдаде ретроспекция какво е свършило МВР на предишните избори. Като положителна тенденция министърът посочи спад на сигналите и на досъдебни производства.

Това обаче усъмни депутати, които са на мнение, че МВР не си върши работата.

„Дали министърът няма да ни обясни сега регистрират ли се действително сигналите за купуване на гласове в МВР или не се регистрират, за да се намали изкуствено техния брой и да не се получат толкова на брой образувани досъдебни производства, колкото например е имало, докато бях аз министър на вътрешните работи“, каза Бойко Рашков от ПП-ДБ, при чийто мандат имаше ръст в проверките и купеният вот имаше рекордно ниски нива.

Атанас Илков беше категоричен, че точно два са получените в МВР сигнали и те са регистрирани. От думите му не стана ясно дали МВР изобщо прилага някакви превантивни дейности, за предотвратяване на купуването и продаването на гласове.

„Сигналите ще бъдат отработени и ще се докладват на компетентната прокуратурата, допълни министърът по време на изслушване в парламента“, каза Илков и увери, че за всички онези лица, за които МВР има данни, че са съпричастни в подобен род престъпления, са предприети всички действия.

По време на изслушването министърът съобщи още, че междуведомствена работна група с ДАНС и прокуратурата ще следи всички действия по цялостната организация на изборите и всички сигнали, които постъпват преди и по време на изборите, така че да има един много сериозен мониторинг на процеса.

Сигналите ще се докладват своевременно и проверките, които ще се извършват по тях, трябва да бъдат в пълен обхват, посочи Илков.

Той допълни, че има новост в МВР – въведена е информационна система, която ще позволи във всеки един момент министерството да извади актуална информация и на нейна база да се предприемат съответните действия.

Ексминистърът Калин Стоянов, който, бидейки политическа фигура, се обяви против политизирането на МВР, а след като беше свален от поста, много бързо се захвана да гради политическа кариера в ДПС, беше казал по време на последните избори, че няма политическа партия, която да не се занимава с купуването и продаването на гласове. Отделно от това от старта на предизборната кампания до деня на провеждане на изборите той отчете и регистрирани повече от 500 сигнала.

Какво излиза от последните констатации на МВР с новия министър начело – партиите са изгубили интерес от тази дейност и разчитат единствено на безплатната обич, каквато, без съмнение, има при твърдите им ядра.

Между двата „феномена“ – избори без дилъри и МВР със затворени като Темида очи, по-достоверен е вторият и резултатът от появата му би била една безнаказана вихреща се търговия, тъй като този път залогът е голям – за някои партии, ако не успеят да влязат в парламента или не съберат категорично първенство, тези избори ще са последните.