Начало Водещи Дванадесетокласникът Хакан Емин от Бургас – трети в световно състезание по заваряване

Дванадесетокласникът Хакан Емин от Бургас – трети в световно състезание по заваряване

209
Българският отбор
Българският отбор
Снимка: МОН

Хакан Емин, ученик в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас, спечели трето място в международното състезание по заваряване – 2023 Arc Cup International Welding Competition. На събитието, провело се в китайския град Хух – Хото, участваха 343 млади заварчици от 57 отбора от цял свят, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Състезанието включваше заваръчни организации от три континента – Европа, Азия и Африка.

Българският отбор беше представен от четирима състезатели – Анатоли Иванов, Мартин Михнев, Габриела Попова и Хакан Емин. Те се състезаваха в три категории – ръчно електродъгово заваряване РЕДЗ (процес 111), електродъгово заваряване в защитна газова среда с топящ се метален електрод МИГ/МАГ (процес 135) и електродъгово заваряване в защитна газова среда с нетопящ се метален (волфрамов) електрод ВИГ – (процес 141). Всички четирима български участници успешно се справиха с поставените задания.

След оценка и мониторинг на състезанието, организаторите обявиха, че 18-годишният Хакан Емин се нареди сред тримата най-добри заварчици по метода 135. За успеха на бургаския ученик допринесоха усилията на неговия треньор инж. Яни Самоковлиев, съобщи БТА.

Професионалната гимназия по механоелектроника в Бургас не за първи път печели призови места в престижни състезания по заваряване. През март т.г. отборът на училището, в който Хакан Емин беше участник, спечели първо място на националния кръг „Най-добър млад заварчик“.

Още любопитни новини – четете тук