Начало Новини Двама албански граждани бяха осъдени на затвор във Великобритания за незаконен трафик...

Двама албански граждани бяха осъдени на затвор във Великобритания за незаконен трафик на мигранти

104
Двама албански граждани бяха осъдени на затвор във Великобритания за незаконен трафик на мигранти

Двама албански граждани, които използвали самолет, за да транспортират незаконно икономически мигранти от Северна Франция до летище в град Есекс във Великобритания, бяха осъдени на затвор, предаде ДПА.

Петдесетгодишният Миртеза Хиладж и 37-годишният Крешник Кадена, и двамата живеещи в източната част на Лондон, бяха признати за виновни през март от съда за улесняване извършването на нарушения на британското миграционно законодателство. Те получиха общо пет години и два месеца затвор, съобщи националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

Присъдата им е постановена след осемгодишно разследване на британската агенция под кодовото име „Операция Микропус“, насочено срещу албанска организирана престъпна група, замесена в улесняване на нелегалната миграция, пране на пари, трафик на наркотици и снабдяване с фалшиви документи.

Албанските мигранти плащат „до 10 000 британски лири“ (11 685 евро) за транзитно преминаване на територията на Великобритания и след това „още няколкостотин лири“ за изготвяне на фалшиви документи, допълва британската националната агенция за борба с престъпността.