Начало Водещи Да продължаваме ли да местим стрелките на часовника два пъти годишно?

Да продължаваме ли да местим стрелките на часовника два пъти годишно?

1209
променяме часовника

„Направете нещо най-накрая“ – германският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Дитер Кох е затрупан с мейли от противници на лятното часово време. Той е заместник-председател на комисия, в чиито правомощия попада въпросът за въртенето на стрелките на часовника два пъти годишно.

„От смяната на часа страдат най-вече психично болните. Силно засегнат е и техническият сектор“, казва 65-годишният германски консерватор. Трудности срещат например хората, които трябва да коригират разписанието на самолетите и влаковете, разказва той и подчертава, че с това техническите проблеми далеч не се изчерпват. „Да не говорим за земеделците и техните животни, или пък за родителите и техните малки деца“, допълва той.

Дитер Кох се позовава на изследвания, според които след въртенето на стрелките броят на пътно-транспортните произшествия (ПТП) нараства. Поради простичката причина, че по-ранният час сутрин се отразява на формата на шофьорите. Европейският парламент вече е изготвил работен доклад по темата, докато Европейската комисия (ЕК) от години проучва въпроса. „От над 25 години съм в ЕП, но никога не съм получавал толкова много запитвания от граждани, колкото сега“, казва той.

При неговия колега от Саксония Херман Винклер се случва абсолютно същото. Той посочва, че всеки се чувства длъжен да вземе отношение по темата за астрономическото и лятното часово време. „Първо, защото всички са изпитали сами предимствата и недостатъците; и второ, защото мнозина смятат, че са експерти по темата“, казва евродепутатът от Лайпциг.

За експерт се смята и неговият колега от ХДС Вернер Ланген, който обаче е на противоположното мнение. Той цитира други проучвания, според които 80 процента от германците нямат никакви проблеми с преминаването от астрономическо към лятно часово време и обратното. „Трудно ми е да приема, че една шепа идеолози могат да се наложат над мълчаливото мнозинство от германците“, посочва той.

Но не само германските християндемократи са разединени по въпроса – такава е картината и във всички фракции на ЕП. Звучи куриозно, но изведнъж консерваторите и комунистите се оказват в една и съща лодка, както и зелените и десните популисти.

За Вернер Ланген въпросът е ясен: първоначалният аргумент, че по този начин сме щели да пестим енергия, вече не важи. Практиката показа, че това не носи нищо. За него е по-важно друго – че вечер трябва да е светло до по-късно. Слънчевата светлина е здраве, казва той и допълва: „Изкуствената светлина притежава само 1 процент от лечителното действие на слънцето. Но това изобщо не се изтъква като аргумент – просто се замита под килима, защото се оказва проблем два пъти в годината да преместваме часовника с един час!“.

Колегата му Дитер Кох, който от дълго време се бори срещу лятното часово време, изтъква други аргументи. „Щом като 80 процента от германците нямат никакви проблеми с въртенето на стрелките на часовника, тогава трябва да направим нещо за останалите 20 процента от хората, чийто биологичен часовник се побърква два пъти в годината – през март и през октомври“, посочва той.

Чии аргументи ще надделеят, предстои да научим. Но дори и евродепутатите да решат да отменят лятното часово време, фактическото му отпадане няма да стане веднага. Защото след това на ход ще бъде ЕК, а по всяка вероятност ще се наложат и преговори с отделните правителства на страните-членки.

На 8.02.2018 пресслужбата на Европейския парламент информира, че ЕП вече е призовал ЕК за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

[tcm id=“1″]

предишна статияОчаква ни дъждовен уикенд
следваща статияКои са хората върху картите за игра?