Начало Водещи „Да, България“ ще искат сваляне на имунитета на Пеевски

„Да, България“ ще искат сваляне на имунитета на Пеевски

139
Делян Пеевски
Делян Пеевски
Снимка: БТА

„Да, България“ ще настояват от главния прокурор да свали имунитета на Делян Пеевски.

Причината – получили писмо от Цветан Василев за оказван рекет от страна на Пеевски, става ясно от фейсбук публикация на партията.

В средата на август бившият управител на КТБ и подсъдим за фалита на банката беше изслушан в парламентарна комисия.

Цветан Василев: Аз, Еврото и Пеевски имахме съседни апартаменти в Банско

Тогава той обясни, че зад инициалите ДП1 в документите по делото стои името на Делян Пеевски.

КТБ кредитирала активно проекти на семейството Делян Пеевски – Ирена Кръстева до средата на 2013 г., когато Василев разбрал, че Пеевски няма намерения да си връща кредитите.

Заседанието на специализираната парламентарна комисия в парламента за изясняване на обстоятелства и факти около групите за влияние в съдебната система – Петьо Еврото и Марти Божанов-Нотариуса, беше бойкотирано от депутати около Делян Пеевски.

Бойкот имаше и от страна на администрацията на парламента, която отказа да предостави на депутатите необходимата техника, за да бъде осъществено изслушването на Цветан Василев, който се намира в Сърбия.

Прокуратурата упорито отказва да извърши разпита му дистанционно. Това беше и причината протоколът от заседанието на комисията с твърденията на Цветан Василев да бъде предаден на прокуратурата.

До момента от държавното обвинение не са съобщили дали са предприети действия по този сигнал.

Приносът на парламентарната комисия в този случай е важен, понеже тя официализира това, което в обществото се изговаря като публична тайна. Така гледната точка на укриващия се вече десета година банкер беше официализирана за първи път.