хакер, тъмна мрежа

База данни с информация за почти цялото имащо право на глас население на САЩ е разпространена на хакерски форуми, отваряйки потенциала за дезинформация и измами, които могат да повлияят на изборите на 3 ноември, казват експерти по сигурността.

В доклад, публикуван от охранителната фирма Trustwave, се казва, че нейните изследователи „са открили масивни бази данни с подробна информация за американските избиратели и потребители, предлагани за продажба на няколко хакерски форума“.

Базите данни „включват шокиращо ниво на подробности за гражданите, включително тяхната политическа принадлежност“, а продавачите твърдят, че имат такива данни за 186 милиона, което би означавало почти всички гласоподаватели в САЩ, заявиха изследователите в сигурността в публикация в блог.

„Информацията, намерена в базата данни за гласоподаватели, може да се използва за провеждане на ефективни измами в социалното инженерство и разпространение на дезинформация, за да се повлияе потенциално на изборите, особено в щатите с променливи настроения“, се казва в публикацията от анализаторите на Trustwave Зив Мадър и Никита Казимирски.

Анализаторите казаха, че поне част от данните идват от публични бази данни, но изглежда, че друга информация идва от изтичане на данни или пробиване на защити.

Изследователите заявиха, че са открили и други бази данни за цялото население на САЩ и за жителите на Великобритания, Канада, Ирландия и Южна Африка.

Изглежда, че киберпрестъпниците работят „за осигуряване на приходи от предстоящите избори“ в Съединените щати, добавят изследователите, като продават бази данни, които включват адреси, възраст, пол и политическа принадлежност на американските избиратели и телефонни номера в някои случаи.

предишна статияДнес някой ще бъде отличник във всичко, за друг предстои усложнение в личния живот
следваща статияНякой днес ще трябва да се справя с конкуренцията, за друг е ден на усилна работа