Начало България Даваме нова военна помощ на Украйна

Даваме нова военна помощ на Украйна

54
Атанас Запрянов
Атанас Запрянов
Снимка: БТА архив

Служебният министър на отбраната, Атанас Запрянов, обяви, че България ще предостави допълнително военно оборудване на Украйна. Това заяви пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в заседание на колегите си за двудневно заседание, съобщи БТА.

Запрянов посочи, че в понеделник ще бъде одобрено предложение за предоставяне на излишно въоръжение и техника за подпомагане на Украйна, без да се засяга способността на българските въоръжени сили в мирно време. Той подчерта, че България има ясно решение от Народното събрание и работи за предоставяне на реална помощ на Украйна.

Служебният министър добави, че продължават да предоставят излишно въоръжение и техника за подпомагане на Украйна, като планират да обновяват своите запаси боеприпаси. Той подчерта, че българската военна индустрия работи на пълни обороти и разширява търговските си дейности с други държави.

Запрянов посочи, че предоставянето на помощ на Украйна е суверенно право на всяка държава и че НАТО не планира военно намеса в Украйна. Той коментира, че спирането на помощта би било подарък за президента Путин и подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО.

Относно ограничаването на дейността на руските агенти, Запрянов посочи, че това не е текуща тема. Служебният министър обясни, че ако има доказателства за саботаж и шпионаж от дипломатите, те ще бъдат ограничени. България вече е предприела мерки по изгонване на руски дипломати за техните недопустими действия в последните години.