Начало Водещи Даваме над 16,5 млн. евро помощ на Украйна, реши парламентът

Даваме над 16,5 млн. евро помощ на Украйна, реши парламентът

159
Народно събрание
Снимка: БТА

Парламентът прие Гаранционното споразумение между Европейската комисия и България. Според член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета, страната се задължава да осигури 16 654 646 евро помощ за Украйна.

Гласуваха „за“ 114 народни представители, „против“ бяха 50, а седем се въздържаха.

През месец юли правителството одобри и предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението. Според него, гаранционното споразумение е за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна, подписано за Република България на 28 март 2023 г. и за Европейската комисия на 17 май 2023 г.

Общият размер на заемите по тази помощ за Украйна е до 6 милиарда евро, гарантирани от многогодишната финансова рамка на ЕС и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Представителят на „Възраждане“ Димо Дренчев изрази съмнение във възможността на Украйна да върне заемите, които взима в момента. Той призова за отхвърлянето на законопроекта.

Румен Гечев от „БСП за България“ посочи, че въпросът за гаранциите, които трябва да даде България, е принципен, въпреки че сумата не е голяма. По негови думи, Европейската комисия продължава да предлага милиарди евро помощ за Украйна, въпреки скорошната отказана помощ от Сената на Съединените американски щати.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС отбелязва, че войната започна след атака на руския режим срещу Украйна, която е от самата себе си суверенна и непровокирано.

Още новини от деня – четете тук