Начало Новини Губернаторите на аржентинските провинции подкрепиха плана за икономически реформи на президента Хавиер...

Губернаторите на аржентинските провинции подкрепиха плана за икономически реформи на президента Хавиер Милей

44
Губернаторите на аржентинските провинции подкрепиха плана за икономически реформи на президента Хавиер Милей

Програмата за реформи на крайнолибералния в икономическо отношение президент на Аржентина Хавиер Милей бе подкрепена от управителите на провинциите на южноамериканската страна, предаде ДПА.

Държавният глава и 18 губернатори подписаха така наречения Майски пакт (Pacto de Mayo) на церемония по случай Деня на независимостта в Сан Мигел де Тукуман в северозападната част на страната.

Обещанията в споразумението включват защита на частната собственост, балансиране на бюджета, намаляване на държавните разходи, реформа на пазара на труда и отваряне на Аржентина за свободна световна търговия. 

Неотдавна Милей влезе в конфликт с няколко губернатори по въпроси, включващи разпределението на федералните фондове. Милей заяви, че въпреки различията си участниците са подписали пакта, „за да се вслушат в призива на аржентинския народ за дълбока промяна в посоката“. Той определи пакта като „символ на повратна точка“.

Президентът планира да извърши фундаментална промяна в Аржентина. В края на юни Конгресът (двукамарният парламент на Аржентина) одобри спорния му пакет от реформи, който включва приватизация на няколко държавни компании, данъчни облекчения за големи инвеститори и реформи на пазара на труда и данъчната система. Президентът ще получи и широки законодателни правомощия и ще може да управлява с укази в продължение на една година, заобикаляйки Конгреса. 

Аржентина е в разгара на тежка икономическа криза. Някога богатата страна страда от раздут държавен апарат, ниска индустриална производителност и огромен сив сектор, който лишава държавата от данъчни приходи.

Сега Милей планира да върне втората по големина икономика в Южна Америка „в правия път“ с радикална политика на строги икономии. Правителството вече съкрати хиляди работни места в публичния сектор, намали субсидиите и ликвидира социалните програми, отбелязва ДПА.