Начало Водещи Грузия на прага между Москва и Брюксел: Кои са опозиционните партии, които...

Грузия на прага между Москва и Брюксел: Кои са опозиционните партии, които се надяват на победа

39
Протести в Грузия
Снимка: БТА

След изборите в Молдова, сега е ред и на Грузия да заяви ясно геополитическата си ориентация. Тази събота в страната ще се проведат парламентарни избори.

Последните проучвания показват огромно разделение в обществото, а основният въпрос пред грузинците е – Брюксел или Москва.

Грузинците ще трябва да изберат 150 депутати, припомня БНТ. Въпреки че населението от около 37 млн. души, като цяло одобрява присъединяването на Грузия към НАТО и ЕС, се оказва, че през последните години не са малко и онези,

които искат по-топли взаимоотношения с Русия.

И една от основните причини за това е милиардерът – Бидзина Иванишвили. На 68 години, голяма част от живота си прекарва в Русия, има бизнес интереси в банковото дело и телекомуникационните компании.

По данни на изданието „Политико“ богатството му се изчислява на 7,6 милиарда долара. През 2012 година основава партия „Грузинска мечта“.

Иванишвили е премиер на Грузия за около година. Идва на власт със силно ПроЕвропейски послания.

В Молдова подкрепата за влизане в ЕС надделя. Мая Санду отива на балотаж срещу проруската опозиция (ОБЗОР)

„Ние няма да можем да променим Русия, по-добре ще е да променим себе си, да работим повече върху себе си. И да установим връзки с Русия такава, каквато е“, заяви той в края на 2013 година.

Десет години по-късно, той продължава да е сивият кардинал

на грузинската политика, но ориентация му сякаш вече е точно обратната на прозападна.

А посланието му, което идва през управляващата партия „Грузинска мечта“ – мир или Брюксел.

„Мисля, че ако опозицията победи, първото нещо, което ще се случи е война. А ние вече сме били във война, през 2008. Няма да има икономическо развитие, мир, ще се върнем обратно в 90те когато нямахме нищо! Не познавам друг човек като Иванишвили. Той направи всичко, за да сме добре. Господ ни даде Бидзина, казва в телевизионен репортаж пенсионерът Олег Мичвари.

Не са малко и привържениците на опозицията – пет партийни обединения с ясна проевропейска ориентация и ясно дефинирано несъгласие с политиките на Кремъл.

„Със сигурност ще гласувам. Очаквам промяна. И да, искам път в Европа! И се надявам да спечелим!“, коментира продавачът Кети Хохобашвили.

Според бивши съветници на Бидзина Иванишвили, той ще направи всичко възможно, да удържи властта си, а според изданието „Политико“ има и средствата, с които да го направи.

Той няма принципи и ценности, които да го спрат. Ако е необходимо – ще вика Да живее Черврната армия сутрин, а вечер – Да живее НАТО. Той ще направи всичко, за да запази властта си“, обясни Гиа Хухашвили, който е бивш съветник на Бидзина Иванишвили.

Мнението на политолози е, че след изборите в Грузия те са изключени размирици.

Освен това има опасения от политически репресии, в случай на победа на „Грузинска мечта“.

Мнозина мислят, че стремежът на партията към ЕС е само симулация. И доказателство за това са законите за чуждестранните агенти и за ЛГБТи общността, които не само са подобни на руските, но и рязко ограничават граждански права и свободи.

Кои са основни формации, които са ключови за демократичното бъдеще на страната?

„Единство за спасение на Грузия“

Този съюз се ръководи от Единно национално движение (ЕНД) – основната опозиционна сила, основана през 2001 г. от бившия президент Михаил Саакашвили, който сега е в затвора, пише БТА.

Тази центристка, категорично прозападна партия иска да продължи усилията за реформи, предприети по време на мандата на Саакашвили между 2004 г. и 2013 г., които спомогнаха за демократизирането на бившата съветска република.

В Грузия влезе в сила законът за „чуждестранните агенти“

Въпреки това ЕНД се сблъсква с много критики в грузинското общество, тъй като макар тези прибързани реформи да насърчиха икономическия растеж, те оставиха част от населението настрана.

Критиците на Саакашвили го обвиняват и в склонност към авторитарност.

Партията сега се ръководи от млада и енергична депутатка, Тина Бокучава, която има диплома от американски университет.

Според неотдавнашно проучване на американския институт „Едисън рисърч“ подкрепата на избирателите за този алианс е 19%.

„Коалиция за промяна“

С 13% подкрепа, според проучването на „Едисън рисърч“, „Коалиция за промяна“ обединява няколко партии, ръководени от бивши ръководни кадри от ЕНД.

Коалицията включва партия „Ахали“, основана наскоро от бившия министър на правосъдието и известен опозиционен журналист Ника Гварамия и бившия председател на ЕНД Ника Мелия.

И Гварамия, и Мелия, които са учили в САЩ, попаднаха за кратко в затвора през последните години, след което бяха освободени под натиска на Запада.

Този дясноцентристки алианс има за цел да привлече гласовете на младите хора и да си върне електоралната база, която ЕНД загуби след кризата в ръководството миналата година.

„Силна Грузия“

Лявоцентристкият съюз „Силна Грузия“ се ръководи от партията „Лело“ на бившия банкер Мамука Хазарадзе, който също е получил образованието си в САЩ. Съюзът води кампания с популистки обещания като увеличаване на пенсиите.

Смята се, че 12% от имащите право на глас смятат да гласуват за него.

В този съюз влизат и малки партии, основани от видни правозащитници като Ана Долидзе и Александър Елисашвили. Той може да се похвали с най-голям дял на жените и висшите държавни служители в листата си.

Въпреки че алиансът „Силна Грузия“ се съгласи да влезе в коалиция с ЕНД, неговите лидери са известни като яростни критици на тази партия, както и на управляващата партия „Грузинска мечта“.

„За Грузия“

Тази лява партия е основана от бившия премиер от „Грузинска мечта“ Гиорги Гахария, който се опитва да привлече гласовете на избирателите, разочаровани от управляващата партия. Смята се, че партия „За Грузия“ се ползва с подкрепата на 11% от избирателите, заявили намерение да гласуват.

Партията се съгласи да участва в бъдещо коалиционно правителство с опозиционните сили само при условие, че то е съставено изцяло от аполитични специалисти и в него няма нито един висш кадър от ЕНД.

Някои критикуват Гахария за ролята му в полицейските репресии срещу антиправителствени протести през 2019 г.

Той подаде оставка като премиер през 2021 г. след по-малко от година и половина на поста, аргументирайки оттеглянето си с разногласия с „Грузинска мечта“.

Този политик, учил в Москва, се представя като като човек със силно прозападна ориентация, но някои се отнасят предпазливо към намеренията му.