Начало Водещи Гренландска експедиция откри „най-северния остров в света“

Гренландска експедиция откри „най-северния остров в света“

478
Сподели

Учени миналия месец са стъпили на малък скалист остров край бреговете на Гренландия, който според тях е най-северната точка на земната суша. Островчето с размери едва 30 на 60 метра и издигащо се само на 3 метра над морското равнище е било открито благодарение на разтопилите се ледове, съобщава Ройтерс.

Откритието идва в момент, когато се разгаря битка за контрол над Арктика, в която имат интереси САЩ, Русия, Канада, Дания и Норвегия. Северният полюс е на около 700 км и в контекста на глобалното затопляне редица държави вече работят за усвояването на плавателните пътища, риболовните права и находищата на морското дъно.

„Нашето намерение не беше да открием нов остров“, каза пред Ройтерс полярен изследовател и ръководител на изследователското съоръжение на Арктическата станция в Гренландия Мортен Раш. „Ние просто отидохме там, за да вземем проби.“

Първоначално учените смятали, че са пристигнали на Оудаак, остров, открит от датски екип за проучване през 1978 г. Едва по -късно, когато проверили точното местоположение, те разбрали, че са посетили друг остров на 780 метра северозападно.

„Всички бяха щастливи, че открихме това, което смятахме, че е остров Удаак“, каза швейцарската предприемачка Кристиан Лайстер, създател на фондация „Лайстър“, която финансира експедицията.

Новото островче е със същата структура от чакъл, тиня от морското дъно и морени, дължаща се на ефекта от движение на ледник или сблъсък на голям айсберг с плитко дъно. Екип препоръчва находката да бъде наречена Керертак Аваннарлек, което на гренландски означава Най-северният остров.

За да бъде призната за остров, тази малка суша трябва да остане над морското равнище и при прилив. Рене Фосберг ръководител на департамента по геoдинамика в датския Национален космически институт, смята, че находката покрива нужните критерии и не прилича на пясъчна коса, която след време ще изчезне.

Коментари