Начало Водещи „Грантаджии“ и Сашо Диков: „Войнолюбците“, които ни готвят за фронта, но не...

„Грантаджии“ и Сашо Диков: „Войнолюбците“, които ни готвят за фронта, но не в Украйна

534
Добри Божилов

От години тезата за това, че България ще бъде въвлечена във война е устойчива и се поддържа от хора, които най-често намират изгода от монетизиране на подобни твърдения.

В поредица от статии ДЕБАТИ.БГ запозна читателите си защо подобни твърдения, които станаха особено интензивни след разгара на войната в Украйна, не са верни.

Но тъй като у нас има хора, които много държат България да бъде въвлечена във война, продължават да разпространяват подобни тези. Когато стана ясно, че няма как наши войски да бъдат изпратени в Украйна, освен ако на НАТО и в частност – на България, не бъде обявена война от трета държава, то сега вече започна да се лансира нова теза.

Тя гласи следното:

България е подготвяна от САЩ за „пушечно месо“, но не за война на фронта в Украйна, а за война със Сърбия.

„Говори се усилено, че се готви мобилизация“. Фактите показват друго

Това твърдение се разпространява от писателя Добри Божилов, който поддържа свое предаване в Ютюб, което той самият нарича „Предаване за книги“ и в което презентира книгите си, за да ги продава.

Освен всичко друго Божилов е кандидат за депутат и евродепутат от Коалиция „Ние, гражданите“. Той дори заявява, че хората, които са си купили последната му книга за Васил Левски „Месията“, са повече от тези, които са гласували за него на последните избори.

Твърдението за това, че България ще бъде въвлечена във война със Сърбия, той подкрепя с твърдение от потребител във Фейсбук.

Не става ясно кой е авторът, но Божилов пояснява, че това е читател. Неговата теза се съдържа в десетина изречения, като в тях има амалгама от замесени – грантаджии, Сашо Диков, Сребреница и накрая малко за „Величие“ и Ивелин Марков.

Текстът, публикуван във Фейсбук профила на Божилов, гласи следното:

Здравей Добри, искам да ти дам малка подсказка за евентуалната насока на бъдещите събития. Обърни внимание на реториката за Сърбия. България я готвят не за фронт към Русия, защото сме далеч, а за фронт срещу Сърбия, защото американците искат Сърбия да бъде смачкана и Русия да няма приятелски държави в Европа. Затова и НПО-тата активираха говоренето на Сребреница. Грантаджии като Сашо Диков са първите предвестници на бъдещите събития. По грантаджиите се ориентирай. Лек ден! А Величие и Ивелин и Марков са изключителни престъпници и ужасно опасни за националната сигурност, съвсем скоро ще стане за всички ясно.

По-нататък Божилов обяснява, че в тези изречения има логика, която трудно може да бъде оборена, а и самият той е проверил тезата, като се обадил на други хора.

От тях получил само положителни отзиви, за това, че тази хипотеза е вярна.

Както източникът на твърдението, така и експертите, потвърдили го, остават анонимни. 

Но Божилов припознава много верни неща и логика в подобни твърдения, като взима повод от гласуването на резолюцията на ООН за кланетата в Сребреница, което самият Божилов определя като „незначително събитие“.

Тезата му е, че българският представител в ООН, който е излъчен от ПП-ДБ („тя е психодясна и е слугиня на Сорос“, заключава авторът), е саботирал правителството на България.

„Представете си какво ще стане, ако започнат някакви провокации към българите от Западните покрайнини. Представете си какво ще стане, ако новото правителство в Македония започне някакви нови репресии срещу Българите, някаква екстремна, антибългарска реторика“, започва да развива тезата си Божилов.

„Кой ще може тогава да излезе и да каже: „Това е провокация на американците“?, продължава да разсъждава писателят, според когото, „ако се разрови всичко това, може да се запали война между България и Сърбия“.

Къде е ролята на САЩ, които всъщност трябва да бъдат основните провокатори на войната в тези твърдения?

Сърбия снабдила Украйна с боеприпаси за 800 млн. евро

Единственият довод, който залага Божилов, е, че „за американците няма никакво значение къде е тази война“ – дали ще е в Донбас или на Балканите, това нямало никакво значение. Важното било да има война и да се избиват „братя славяни едни друг“ и „някакви трети страни да дават пушечно месо за твоите интереси – ти да снабдяваш само оръжие, да закопаваш и закопаваш Европа и да изтегляш производствата“.

На фона на тези твърдения на Божилов стана ясно, че Сърбия е един от основните износители на боеприпаси за Украйна. В същото време данните показват, че българските предприятия от военно-промишления комплекс са във възход и изнасят продукция в големи размери.

Божилов продължава да „развива“ тезата си:

„Като гледам проблемите със Сърбия – то всъщност сериозни проблеми няма, но започват да се създават, и си мисля, че тези психодесни слуги, които гласуваха резолюцията за Сребреница, точно тази функция изпълняват“, обосновава твърденията си за глобален заговор писателят.

Според него българският представител в ООН трябва да бъде разследван и съден, за това, че не е спазил правителствено „решение“, каквото решение всъщност няма.

Самият министър-председател Димитър Главчев съобщи пред медии, че става въпрос за кореспонденция и изтеклите грами са част от процеса по съгласуване на позицията на българското правителство.

От думите на Главчев се разбра също, че това не е окончателно указание.

Според Добри Божилов обаче Димитър Главчев е искал да „омекоти“ отношенията ни със Сърбия по „този доста маловажен по същността си въпрос“.

Изострянето на тона между София и Белград Божилов вижда и в ответната реакция на сръбските власти, които, непосредствено след гласуването на резолюцията в ООН, отговорили с честване на гибелта на сръбски войници, убити от българи.

„В отговор на това честване българският президент пък връчи орден „Стара планина“ на един от най-отявлените българи в Западните покрайнини“, продължава тезата си Божилов и ако се следва логиката му, би трябвало да стигнем до извода, че и българският президент би трябвало също да е част от заговора за война със Сърбия и вероятен „слуга на Сорос“.

След което писателят обяснява, че ако има виновни за Сребреница, това са холандските войски, „които са охранявали там“. И става ясно, че тези войски са закриляли „мюсюлмански банди, за да излизат нощем като баши бозук и да вилнеят“.

„Те, сърбите, за това ги нападат“, казва Божилов, като по този начин не отрича клането в Сребреница, но го и оправдава.

Накрая писателят завършва разсъжденията си, че такава война е безсмислена и никой няма интерес от нея – нито Сърбия, нито България. Той заключава, че ако българи и сърби се скарат, това ще „обслужи само американците“, което веднага поставя българи и сърби в много незавидна позиция на не много велики и далновидни народи, с не дотам достатъчно добри лидери.

Писателят поставя и въпроси за размисъл на зрителите си. Един от тях е защо американският посланик в Македония е довел (лично той, защото било ясно, че и у нас и в Македония гласовете се броят от американския посланик) на власт хора, които мразят България.

Още новини от деня – четете тук