Начало Водещи Граничният контрол в Европа се завръща заради Евро2024

Граничният контрол в Европа се завръща заради Евро2024

59
Полиция в Германия
Снимка: БТА

Германският вътрешен министър Нанси Фезер обяви, че временно ще бъдат възстановени проверките по всички граници на Федералната република по време на Европейското първенство по футбол това лято, предаде ДПА.

„За времето на първенството временно ще извършваме проверки по всички граници на Германия, за да не допуснем влизането на територията на страната на хора, склонни към прояви на насилие“, каза Фезер в публикувано днес интервю пред регионалното германско издание „Райнише пост“.

По думите ѝ мярката е необходима за гарантирането на най-добрата възможна защита на важното международно събитие. Ударението ще бъде поставено върху защитата от екстремисти, хулигани и други извършители на насилствени действия, важен акцент ще бъде и мрежата за сигурност срещу кибернападения, добави министърът.

„Вниманието ни е насочено най-вече към тези актуални заплахи“, каза Фезер.

Евро 2024 започва в Германия на 14 юни. Финалът е на 14 юли. През 2006 г. Федералната република временно замрази действието на Шенгенското споразумение, връщайки временно проверките по вътрешните граници на ЕС заради Световното първенство по футбол тогава, на което тя отново беше домакин, припомня БНТ.

Фезер намекна още преди дни, че обмисля връщане на граничните проверки за Европейското първенство.

В средата на февруари вътрешният министър продължи до средата на юни срока на проверките по границите с Полша, Чехия и Швейцария като мярка за пресичане на дейността на каналджиите и незаконната миграция.

И четирите страни членуват в шенгенската зона за безвизово пътуване, което означава, че обикновено по границите с тях няма граничен контрол, а се извършват единствено отделни, ограничени по брой проверки на случаен принцип.

През последните години обаче Германия многократно се възползваше от правото си да затяга граничния контрол заради засиления приток на мигранти и кандидати за убежище.

Проверките бяха върнати и по границата с Австрия през 2015 г., където остават в сила и до днес.

Още новини от деня – четете тук