Начало Новини Гражданската организация ЦРТА: Финалът на кампанията за изборите в Белград протича под...

Гражданската организация ЦРТА: Финалът на кампанията за изборите в Белград протича под знака на хронични проблеми

34
Гражданската организация ЦРТА: Финалът на кампанията за изборите в Белград протича под знака на хронични проблеми

Финалът на кампанията за изборите в Белград протича под знака на хронични проблеми – размиване на границата между държава и партия, по-интензивен натиск върху избирателите и по-безскрупулна манипулация на уязвими групи от населението, както и злоупотреба с обществен ресурс за нуждите на партийната агитация във втория период от дългосрочното наблюдение на изборите, заяви днес  наблюдателната мисия на ЦРТА, представяйки пред обществеността  резултатите от своето наблюдение на предизборната кампания, съобщи Танюг.

Няма подобрение по отношение на условията и действията на участниците в кампанията и държавните институции спрямо декември. Диалогът за подобряване на качеството на изборите и изпълнението на препоръките на Офиса за демократични институции и човешки права (ODIHR) беше прекъснат, преди да доведе до по-значими резултати, заяви Раса Неделков, ръководител на наблюдателната мисия на организацията.  Той посочи, че през втората половина на кампанията интензитетът на предизборната активност е повишен, а местните теми остават в сянката на националните, така че кампанията не създава впечатление за местни избори.  

„През целия предизборен период и най-вече през последните две седмици подадохме 46 сигнала за нередности до надзорни и регулаторни органи“, заяви Павле Димитриевич, ръководител на правния екип на ЦРТА.  Той твърди, че все още има тревога сред обществото по въпроса за  състоянието на избирателните списъци, тъй като институциите не са предоставили доказателства за коректността на избирателните списъци. ЦРТА твърди още, че  не се изпълнява стриктно разпоредбата, според която гласоподавателите, които след 3 юли миналата година са променили местожителството си,  ще могат да гласуват само в бившата община или град по местоживеене на изборите на 2 юни.

На 17 декември в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни и местни избори. Поради невъзможност да се учреди градска Скупщина и съмнения за нередности при провеждането на изборите те ще бъдат повторени в Белград на 2 юни. Избори на 2 юни ще има и в 66 сръбски общини, в които местни избори все още не са се провели.