Начало България Градушка с размерите на яйца е паднала в Тетевенско

Градушка с размерите на яйца е паднала в Тетевенско

74
Градушка с размерите на яйца е паднала в Тетевенско

Градушка с размерите на яйце е паднала в тетевенското село Рибарица, съобщи за БТА кметът Пенка Ганева. Ледените блокове са нанесли щети върху покривите и прозорците на къщите, има пострадали и автомобили, както и унищожена реколта.

По думите на кмета такава градушка никой не помни в селото. Пострадали хора няма. 

Утре експерти ще направят оглед и опишат щетите на място. Ще бъде свикан щабcj по бедствия и аварии, за да се реши дали да бъде обявено бедствено положение в селото, каза заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Местният жител на Рибарица Симеон Диков заяви, че има големи щети по своето имущество. „Счупени са два прозореца на къщата, покривът е разрушен, парникът е потрошен, на колата предно стъкла, както и ламарините. Такова чудо в Рибарица не е имало никога. Страшно е, има по-големи късове от яйце. На дърветата са останали само стъблата“, каза за БТА Диков.

Кметът на селото съобщи и за възникнал пожар в постройка на къща, който е потушен. Вероятната причина е късо съединение. За минути е било спряно и електрозахранването, но е възстановено.

Инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, каза за БТА, че градушката е била придружена с интензивен дъжд – 20 литра на кв. м за 20 минути, както и със силен вятър. 

Ледени топчета е имало и в Тетевен и Троян, но без сериозни поражения.