Начало Новини Гласоподавателите в Калифорния и Невада ще решат през ноември дали да подкрепят...

Гласоподавателите в Калифорния и Невада ще решат през ноември дали да подкрепят въвеждането на забрана за принудителния труд

49
Гласоподавателите в Калифорния и Невада ще решат през ноември дали да подкрепят въвеждането на забрана за принудителния труд

Гласоподавателите в Калифорния и Невада ще решат през ноември дали да подкрепят въвеждането на забрана на принудителния труд в затворите чрез премахването на текстове в конституциите на двата щата, останали от времето, когато робството е било законно, предаде Асошиейтед прес.

Мярката има за цел да защити лишените от свобода хора от това да бъдат принуждавани да полагат труд под заплаха от наказание. В двата щата е често срещано явление на затворници да се плаща по-малко от един долар на час за гасене на пожари, почистване на затворнически килии, производство на регистрационни номера на автомобили или за поддръжка на гробищни паркове.

В Невада има около 10 000 души, които са лишени от свобода. Всички затворници в щата са задължени да работят или да участват в професионално обучение по 40 часа седмично, освен ако не са освободени от това задължение по медицински причини. Някои от тях изкарват само по 35 цента на час.

Предложението за законова промяна в Невада има за цел да премахне от конституцията на щата както робството, така и принудителното полагане на труд като възможни наказания за извършване на престъпление. Конституцията на Калифорния е променена през 70-те години на миналия век, за да се премахне текстът за робството, но текстът за принудителния труд все още е в сила.

„Има много хора в затвора, които искат да работят смислена работа. Дали сега те получават справедливо отношение? Не!“, казва Крис Питърсън, директор по правните въпроси в Американския съюз за граждански свободи в Невада, който подкрепя мярката. „Те получават центове за всеки час работа, докато други хора получават долари, а вършат невероятно опасна работа“, добавя Питърсън.

През 2022 г. Сенатът на щата Калифорния отхвърли предишен вариант на предложението, след като администрацията на губернатора демократ Гавин Нюсъм изрази опасения относно разходите, ако се наложи щатската администрация да започне да плаща на всички затворници минимална работна заплата.