Начало Свят Глад, конфликти и масова миграция: Светът е на ръба на климатична пропаст

Глад, конфликти и масова миграция: Светът е на ръба на климатична пропаст

59
суша

Научените предупреждават, че светът се изправя пред глобална криза, когато стане дума за изменението на климата. Изследването показва, че големите учени очакват затоплянето на планетата да надвиши значително целта от 1,5 градуса по Целзий, определена от международната общност.

Близо 400 автора на научни доклади за климата са участвали в проучването, като 80% от тях предвиждат увеличение на температурите с поне 2,5 градуса спрямо прединдустриалната епоха.

Този сценарий носи катастрофални последици с глад, конфликти и масови миграции, предизвикани от екстремни явления като топлинни вълни, горски пожари, наводнения и силни бури, които ще се случват все по-често и с повишена интензивност.

Главната пречка пред прилагането на необходимите действия за ограничаване на затоплянето е липсата на политическа воля, твърдят мнозинството от учените.

Говорителят на генералния секретар на ООН се насочва към политическите и индустриалните лидери, като ги призовава да осъзнаят тежестта на ситуацията, тъй като науката е ясна и нашите действия са от жизненоважно значение за бъдещето на човечеството.

В миналия месец април светът беше свидетел на най-високи температури в историята на измерванията, като това беше 11-ти пореден месец с подобрени температурни рекорди.

Данните на Европейската служба за наблюдение на климата показват, че всяка последната година е била най-горещата в историята, а средната температура на планетата е най-висока за последните 12 месеца, надхвърляйки средните стойности за периода преди индустриализацията.

Някои учени провеждат изследвания, за да разберат дали човешката дейност е довела до промени в климатичната система, освен природните фактори като феномена Ел Ниньо.

Старшият климатолог Жулиен Никола изрази загрижеността си за възможен обрат в климата: „Много учени се питат дали може да има обрат в климатичната система“.

Промените в климата се дължат предимно на емисиите на парникови газове, главно от изгарянето на изкопаеми горива. Учените потвърждават, че тези промени са причина за екстремни явления като горещини, наводнения и смъртни случаи.

Светът се намира в опасносто близо до превишаване на целта за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, защото времето за предприемане на действия намалява. Учен климатолог предупреждава, че вече може да сме загубили битката, но все още е възможно да се контролират температурните промени, ако действията са бързи и решителни.

На срещата на ООН през 2015 г. страните се ангажираха с целта от 1,5 градуса, като според учените този праг предпазва от най-катастрофалните последици от изменението на климата. Въпреки че технически целта все още е възможна, някои учени твърдят, че е необходимо да поемем по-решителни стъпки за намаляване на емисиите и насърчаване на устойчивостта.

Още новини от деня – четете тук