Начало Водещи Гладна стачка и съмнения за политически репресии: Какво е известно за ареста...

Гладна стачка и съмнения за политически репресии: Какво е известно за ареста на Джейхан Ибрямов

44
Джейхан Ибрямов
Снимка: dps.bg

Втори ден продължават да излизат подробности около ареста на депутата и кандидат за депутат на предстоящите избори от Алианс за права и свободи Джейхан Ибрямов.

Както стана известно, той беше задържан от антикорупционната комисия, по съмнения за злоупотреба с власт и белязани пари. До момента подробности около обвиненията не са известни, тъй като властите не дават подробности.

Остават съмненията за политическа саморазправа с политическата формация около почетния председател на ДПС Ахмед Доган след раздора му с Делян Пеевски. Преми два месеца стана ясно, че антикорупционната комисия, чийто председател беше обект на критики и бе искана оставката му, заради съмнения за зависимости, е започнала действия по сигнал отпреди три години.

Индиректно този сигнал обвързва Доган с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. От случая се разбра, че още в правителството с премиер Кирил Петков е бил даден случай за злоупотреба със средства от Българската банка за развитие, но години наред той е стоял „на трупчета“ и по него не са предприемани никакви действия.

Заради действията срещу Джейхан Ибрямов съпругата му обяви гладна стачка.

Ще продължа моята гладна стачка до освобождаването на съпруга ми. Ще го правя до тогава, докато ми стигат физическите сили, заяви Биршен Ибрямова пред БНР.

От становището, с което председателят на парламента Рая Назарян разрешава свалянето на имунитета на Ибрямов, става ясно, че му е повдигнато обвинение за търговия с влияние и има описан конкретен случай за получаване на 100 хил. белязани лева.

Биршен Ибрямова е изкарала нощта пред сградата на бившия Партиен дом заедно с няколко души от младежката организация. Тя заяви, че се чувства подкрепена: „Нито за миг не ме оставят колегите“.

И заяви категорично, че твърденията на прокуратурата не са верни.

Моят съпруг не е престъпник“, подчерта тя.

„Знам, че с това няма да се приключи. До края на изборите има още 20 дни“, коментира Ибрямова и каза, че ѝ е интересно кой ще е следващият.

„Не искам среща с хората на властта. Това, което имам да им кажа, го казвам чрез вас, докато все още мога“, посочи тя и изказа мнението си, че в най-скоро време на журналистите ще им бъде забранено да разговарят с нея.

От 4 месеца сме подложени на репресии и обществеността отказва да ни чуе, обяви Ибрямова.

По думите ѝ твърденията за взети пари не са доказани по никакъв начин.

Тя няма обяснение и за твърденията за влияние на съпруга ѝ в Министерството на отбраната.

„За мен беше изненадващо защо иззеха два мои тефтера, при положение, че изрично казах, че са мои, а не на съпруга ми, а също и документите, които по никакъв начин не касаят съпруга ми. Извън това, не иззеха нищо, което да е в лично притежание на съпруга ми“, декларира Биршен Ибрямова.

Тя заяви, че няма документи, свързани с Ахмед Доган, които могат да бъдат „интересни в тази война в партията“:

Тази папка с документи са банкови извлечения по движение на сметки на г-н Доган, които официално от банката също могат да бъдат видени“.

„Сигналът за колегите и съпартийците, че нещо нередно се случва, може би беше с моето уволнение, защото докато за другите колеги имаше едни формални обяснения – различни причини имаше, недоказуеми и удобни, но за мен нямаше обяснение, защото аз съм секретарка на г-н Доган от 2001 г.“, отбеляза също съпругата на Джейхан Ибрямов, която изтъкна също, че с Делян Пеевски е била в професионални отношения преди уволнението ѝ.

Според адвокат Силвия Петкова в случая става въпрос за политическа репресия.

„Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право, защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията“, коментира тя пред БНР.

Като подчерта, че преплитането на наказателното право и политиката е неизбежно, Петкова посочи, че има дефицит на компетентни юристи и вървим против приетата ни наказателна политика.

Разделението на посегателствата на престъпления и простъпки в редица европейски законодателства води до намаляване на престъпността, коментира Силвия Петкова.

В щатите, в които все още има действащо смъртно наказание, престъпността остава висока, даде пример от САЩ тя.

В обществото се създава впечатление, че в България в политиката се влиза, за да може да има лична полза, а не да се работи в полза на обществото, изказа мнение юристът.

Възникват съмнения за използване на наказателното право за политическа репресия, каза адвокат Петкова във връзка със случая „Джейхан Ибрямов“.

Дали има търговия с влияние, ще реши съдът. Нормално е на ранните етапи на разследването да няма достатъчно информация – дали става дума за реално престъпление или за опит на политически групи да използват наказателна репресия с цел заглушаване и предупреждение, поясни тя в предаването „Преди всички“.

„Докато народният представител има имунитет, спрямо него не може да бъде ангажирана наказателна отговорност, той не може да бъде привлечен в качеството на обвиняем, но това не означава, че не може да се води разследване за престъпление, което евентуално е извършил“, допълни тя.

Още новини от деня – четете тук