Начало Водещи Главчев: Днес е голям ден! Имаме вече енергийна сигурност

Главчев: Днес е голям ден! Имаме вече енергийна сигурност

129
Димитър Главчев
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Днес е много голям ден за българската енергетика! 43 касети на „Уестингхаус“ бяха заредени в V блок на АЕЦ „Козлодуй“. Вече можем да кажем, че имаме диверсификация в енергетиката, което означава надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на правителственото заседание.

Той посочи, че диверсификацията най-накрая се е реализирала след 20-годишни усилия в тази насока.

Ето че на нас се падна честта да финализираме процеса по първия етап. Ще се търси алтернативно гориво и за VI блок, като там имаме подписан договор с френската фирма „Фраматом“, добави Главчев.

Премиерът използва присъствието на медиите в залата, за да увери още веднъж, че България и НАТО нямат намерение да изпращат военнослужещи на територията на Украйна и такава идея не е била дори обсъждана.

Съобщаването на истината е най-добрият начин да се предотвратяват такива хибридни атаки и да се борим с дезинформацията, отбеляза още служебният министър-председател.

По отношение на наводнението в община Карлово преди две години Димитър Главчев поясни, че вчера са пристигнали отчетите за първите 24 млн. лева, отпуснати за възстановяване на щетите от предишните правителства.

„Ще съберем междуведомствената комисия, за да видим какви са възможностите да се предоставят още средства“, добави той.