Начало Новини Германски министър заяви, че се работи по въпроса как да се използват...

Германски министър заяви, че се работи по въпроса как да се използват замразените руски активи за Киев

64
Германски министър заяви, че се работи по въпроса как да се използват замразените руски активи за Киев

Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви днес, че Г-7 все още има „много работа за вършене“ по въпроса за използването на приходите, генерирани от замразените руски активи, за подпомагане на Украйна, предаде ДПА.

„Готови сме да предприемем по-нататъшни и по-разумни предприемачески подходи към финансирането“, заяви Линднер на срещата на финансовите министри от Г-7 в Северна Италия. Въпреки това „рисковете за данъкоплатците трябва да бъдат сведени до минимум и изключени“, добави той.

По-рано държавите членки на ЕС решиха да използват приходите от замразените в блока активи на Руската централна банка на стойност 210 милиарда евро за финансиране на военната помощ за Украйна.

Съединените щати смятат този подход за твърде несигурен и вместо това искат Г-7 да предостави на Украйна голям заем, обезпечен с приходите от лихвите. Този заем би могъл да бъде в размер на 50 милиарда долара – значително повече от предвидените от Европейския съюз 3 милиарда евро. 

През следващите седмици предстоят интензивни разговори по подробностите. Съобщава се, че целта е да се постигне споразумение на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на страните от Г-7 в средата на юни в южната италианска област Пулия.