Начало Водещи Генсекът на НАТО: Дойде времето да преосмислим ограниченията за оръжия за Украйна

Генсекът на НАТО: Дойде времето да преосмислим ограниченията за оръжия за Украйна

74
Столтенберг: В наш интерес е да подкрепяме Украйна, не можем да допуснем Путин да спечели
Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес каза, че е „дошло времето“ за страните от военния алианс да преосмислят някои от ограниченията за употребата на оръжията, с които снабдяват Украйна в подкрепа на битката на страната срещу Русия, предаде Ройтерс.

„Съюзниците доставят различна военна помощ на Украйна, а някои от тях са наложили ограничения за употребата на тези оръжия… Това са национални решения“, каза Столтенберг по време на реч, произнесена на срещата на външните министри на страните членки на НАТО в Прага. „Но с оглед на развитието на войната аз смятам…, че е дошло времето за преосмисляне на някои от тези ограничения, за да позволим на украинците наистина да се защитават“.

Докато украинските власти настояват пред правителствата от Берлин до Вашингтон да облекчат ограниченията за употреба на доставените оръжия, разделението между западните страни по този въпрос през последните седмици се увеличава. Някои от съюзниците на Украйна твърдят, че това е част от легитимната самоотбрана срещу инвазията, докато други изразяват опасения, че подобно разрешение може да въвлече Запада в конфликта.

По-рано тази седмица белгийският премиер каза, че изтребителите Ф-16, които Белгия планира да изпрати в Украйна тази година могат да бъдат използвани само в рамките на страната.

Германия постави подобни условия за доставката на тежко въоръжение, включително танкове „Леопард“, припомня БТА.