Начало Новини Генералният секретар на ООН се обяви за извънреден данък върху печалбите на...

Генералният секретар на ООН се обяви за извънреден данък върху печалбите на компаниите за изкопаеми горива

59
Генералният секретар на ООН се обяви за извънреден данък върху печалбите на компаниите за изкопаеми горива

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за налагането на извънреден данък върху печалбите на компаниите, които разработват изкопаеми горива. Той предлага средствата от този данък да бъдат използвани в борбата срещу негативните промени на климата, предаде Асошиейтед прес.

В реч, посветена на днешния Световен ден на околната среда, Гутериш нарече тези енергийни компании „кръстници на климатичния хаос“.

Генералният секретар на ООН призова страните от групата на най-големите икономики в света (Г-20) да поемат инициативата за въвеждането на климатичния данък по време на срещата си в Бразилия идния месец.

„Не може да приемем бъдеще, в което богатите ще си живеят защитени в своите убежища, снабдени с климатични инсталации, докато останалата част от човечеството ще се опитва да оцелее в условията на смъртоносни климатични условия“, посочва Гутериш. 

Той отбелязва, че вредните емисии от въглероден диоксид в атмосферата трябва да бъдат намалени с 9 на сто до 2030 г., за да има шанс за постигане на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните стойности.