Начало Водещи В Швеция жените, зависими от хазарт са повече от мъжете

В Швеция жените, зависими от хазарт са повече от мъжете

1311
хазарт

За първи път по-голямата част от шведите с пристрастяване към хазарта са жени.

Би Би Си съобщава, че според изследване, проведено в страната сред 45 000 души с проблем, който е достатъчно тежък, за да се смята за пристрастяване към хазарта, 64% са жени.

Този процент е само 18% през 2015 г., като рязкото увеличение се дължи на увеличаването на онлайн хазарта.

Броят на жените с проблем с хазарта се е увеличил през последните 10 години, заяви агенцията за обществено здравеопазване.

Ула Ромилд, изследователят, публикувал резултатите от доклада, заяви, че въпреки спада в общия брой хазартно зависими, „тревожно е, че виждаме увеличение сред жените“.

Една от областите, върху които се съсредоточава докладът е увеличаващото се количество онлайн хазарт и „новите форми на игра“ в интернет, които променят моделите на игрите и агресивната им реклама.

Професор Андерс Хакансон от университета в Лунд – специалист по пристрастяване към хазарта – каза за радио Швеция, че това може да бъде едно от обясненията за увеличаването на хазарта при жените.

„Трябва да вземем под внимание факта, че сега пазарът на хазартни игри е много различен … главно с високия дял на хазарта, който се случва онлайн,“ каза той.

„Жените, които търсят лечение, са по-склонни да съобщават за хазарт в онлайн казино, отколкото мъжете“, каза той.

Мъжете играят значително повече покер и залагат на спортни състезания и конни надбягвания, отколкото жените, показват цифрите. Но тази празнина се стопява и дори изчезва изцяло, когато става въпрос за пристрастяване към лотарийни игри, игрални автомати или бинго.

От 1 януари Швеция въведе нова система за лицензиране на хазартни игри и лотарии, а сега страната обмисля как тези игри се рекламират.

Министърът на публичната администрация Ардалан Шекараби публикува изявление, съпътстващо доклада, в което обеща да „сложи край на агресивната медийна реклама на хазартните игри“.

„Трябва да се направи повече, за да бъдат защитени най-уязвимите групи“, каза той.

В Обединеното кралство, комисията по хазарта съобщи, че мъжете са много по-склонни да имат проблеми с хазарта – 0,9% в сравнение с 0,1% от населението. В САЩ разликата между комарджиите мъже и жени се стеснява, според Националния съвет по проблемите на хазарта, а жените дори надхвърлят броя на мъжете във възрастовата група на 45-64 годишните.