Начало Водещи В спешен порядък новия министър Малинов подмени кадрите в цялата енергетика

В спешен порядък новия министър Малинов подмени кадрите в цялата енергетика

84
БЕХ

Едва навършило седмица новото правителство продължава с кадровата политика, вместо с подготовката на изборите, както вече декларираха няколко пъти негови представители.

Днес стана ясно, че в държавните енергийни дружества се правят смени на шефовете, назначени при предходното правителство.

От дружеството Българският енергиен холдинг (БЕХ) съобщават, че са направени в ръководствата на „Мини Марица Изток“, Националната електрическа компания, в съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и на оператора на газовата връзка с Гърция.

С решение на холдинга за изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ е назначен Тодор Тодоров, който е заемал длъжността от 2009 до 2011 година (при първото правителство на ГЕРБ) и през януари 2022 г. (в правителството на Кирил Петков).

В Съвета на директорите на НЕК влиза Деян Иванов, бивш сътрудник в парламентарната комисия по енергетика. Приета е и оставката на Свилен Спасов като член на Съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД.

Мястото му заема Георги Добрев, който е с дългогодишен опит в областта на енергетиката.

Промяна е гласувана и в Надзорния съвет на „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД – на мястото на Момчил Ванов като член на Надзорния съвет влиза Румяна Петрова.

Нейният професионален път също е в областта на енергетиката, като е заемала длъжности в Дирекция „Правна“ в „Булгаргаз“ ЕАД – главен юрисконсулт, заместник-директор на дирекция и директор на дирекция.

Предстои свикване на общо събрание на акционерите на „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД за вземане на решение.

Промените влизат в сила от деня на вписване на решенията в Търговския регистър към Агенцията по вписвани до провеждане на нови конкурсни процедури, посочват от Българския енергиен холдинг.

Още новини от деня – четете тук