Начало Водещи В Сибир започват опити за създаване на плазмен двигател

В Сибир започват опити за създаване на плазмен двигател

1250
плазмен двигател

Учени от Института по ядрена физика на сибирското подразделение на Руската академия на науките започват серия от експерименти по последната инсталация за контролиране на термоядрената плазма с параметри, подходящи за създаване на ракетни двигатели, каза пред репортери заместник-директорът на организацията Александър Иванов.

Първите експерименти вече потвърдиха тази възможност, отбеляза той.

В края на 2018 г. институтът стартира уникална научна инсталация СМОЛА (Спирален магнитен открит капан), която приближава Русия към създаването на термоядрен реактор. Това е плазмен капан, който ще позволи да се тества фундаментално нова концепция за подобрено ограничаване на термоядрената плазма в линейни магнитни системи. Инсталацията е насочена към решаване на няколко проблема, включително създаването на прототип на двигател за космически кораби.

През октомври от холдинга „Енергомаш“ съобщиха, че планират създаването на макет за безелектроден плазмен ракетепн двигател с голяма мощност и стенд за неговите изпитания. „първите експерименти показаха, че ефектът е налице. И космическият двигател работи, и средствата за намаляване загубите на плазма също. Готвим се за изпитания на новото оборудване през януари 2019 г., което трябва напълно да демонстрира възможностите“, каза Иванов.