Начало Свят В света има град, в който всеки седми е милионер. Ето кой...

В света има град, в който всеки седми е милионер. Ето кой е той!

998
Сподели

През миналата година в Хонконг е имало 1 милион милионери или с 15% повече в сравнение с година по-рано. Общо 68 000 от тях са разполагали най-малко с по 10 млн. хонконгски долара (1.27 щатски долара), според проучване на Citibank.

Според проучването милионерите са хора с ликвидни активи като депозити, дялове в договорни фондове, акции и облигации на стойност най-малко 1 млн. хонконгски долара (127 450 долара). Проучването е проведено в периода септември – ноември 2017 г., а в него са участвали 4 139 жители на Хонконг и 200 души, които живеят в континентален Китай.

Населението на Хонконг през 2017 г. е възлизало на 7.36 милиона души.

Ръстът в броя на милионерите е резултат от повишението на цените на акциите и имотите през миналата година. Борсовият индекс Hang Seng бележи ръст от 36% през 2017 г., докато цените на имотите са нараснали с 14%, увеличавайки броя на богатите мъже и жени в Хонконг.

“Ако гледаме напред, броят на милионерите ще се увеличи през 2018 г.,” казва Лорънс Лам, който оглавява банкирането на дребно в хонконгското подразделение на Citibank. “Нагласите на борсата са положителни, а цените на имотите ще продължат да растат, дори и на фона на увеличението на лихвите.”

Имотите са основният инвестиционен инструмент на милионерите в Китай и Хонконг, като около 70% от техните активи са в недвижимо имущество. Милионерите в Хонконг имат средно по 3.2 имота, докато тези в континентален Китай – по 3.7.

Трябва да се отбележи, че 1 млн. хонконгски долара (127 450 долара) далеч не стигат за имот в града. Миналата седмица апартамент с площ от около 20 кв. м. в квартал Пок Фу Лам бе продаден на цена от 405 000 хонконгски долара (51 000 долара) на кв. м. или общо за 7.86 млн. хонконгски долара (1 млн. долара), която бе рекордна за така наречените микроапартаменти в града.

Най-богатите хора в Хонконг обаче разполагат с повече имоти в чужбина от тези в Китай – 1.3 спрямо 0.7, респективно.

Акциите и парите в брой са другите им основни активи. Общо 14% от активите на милионерите в града са в кеш, а 9% в акции, докато милионерите в Китай са държали 12% от активите си в кеш и 7% в акции.

Източниците на тяхното богатство са различни обаче. Хонконгските милионери споделят, че 55% от парите им са генерирани от заплата, докато 55% от тези в Китай са натрупали състоянието си от собствен бизнес. Останалите средства идват от инвестиции и наследство от родители.

Около 71% от милионерите в Китай имат собствен бизнес, докато процентът сред хонконгските милионери е едва 21.

Според Лам, 17% от милионерите в Хонконг планират да емигрират в други страни, в сравнение с 26% от континентален Китай, като Австралия е най-предпочитаната дестинация.

Коментари