язовир

През ноември 1994 кметът на София Александър Янчулев обяви воден режим. Язовир „Искър“, основен източник на вода за столицата, беше почти напълно източен.

Язовирът, построен през 1954, има обем от почти 680 млн. кубика. За сравнение – „Студена“, откъдето перничани (не)пият вода, е с обем около 25 милиона кубика. Сега е празен, почти както „Искър“ през 1994.

Тогава бях главен редактор на самоковския вестник, живеех си основно в Самоков, но и малко в София, където работеше жена ми и кризата засегна и мен. Имахме квартира на 9-ия етаж в „Хаджи Димитър“ и съм влачил и аз туби с вода по етажите.

Направих и един репортаж от дъното на язовира. Покъртително. От „Щъркелово гнездо“, където бившето училище на Горни Пасарел е превърнато в кръчма, ресторант, навътре в язовира беше само суша, може би поне 2 километра. Потънали лодки, коли, железа, боклуци, виждаха се останките на залетите от язовира къщи и даже имаше една чешма. Като гротеска.

Удивих се на черупките от миди – големи, черни, не знаех, че има.

Но вода нямаше. Половин милиард кубика – източени.

Между другото, историята на трите самоковски села, залети от язовира – Шишманово, Калково и Горни Пасарел – е сама по себе си уникална. Но е отделна тема. Три села, около десетина хиляди души, най-плодородната самоковска земя – бастисани.

Нямало е избор. София е нямало откъде да вземе вода.

С днешна дата Янчулев бяга от отговорност и обяснява, че „Мултигруп“, тогава хванала в мъртва хватка „Кремиковци“, е точила вода от язовира за комбината. С чия благословия не казва, но тогава на власт бяха БСП, ДПС и т.нар. сламен човек Любен Беров, премиер.

Изглежда като праистория.

Но се повтаря, сега – в Перник.

И пак в пъзела има металургия. И няма вода.

Не съм специалист; и не претендирам.

Знам това, което съм научил като журналист, от десетките репортажи за язовири, водата на Самоков, висене по софийски и самоковски канцеларии, докато ме приеме съответният ВиК началник.

Че загубите са огромни. Че се ползват съоръжения, градени преди 50-80 години, без да се влага и лев. Че се краде. Че маса хора, цели групи, живеещи компактно (така се казва сега), никога не са плащали вода. Че ремонтите и реконструкциите са по-скоро начин да се вземат едни пари, отколкото да се подобри нещо.

Всички го знаят

И?

P.S. И, да, не вярвам, че безводието в Перник може да срути Бойко Борисов. Защо – е друга тема.