Начало България В Петрич беше открита напълно обновената сграда на най-голямата детска градина в...

В Петрич беше открита напълно обновената сграда на най-голямата детска градина в общината – "Звънче"

39
В Петрич беше открита напълно обновената сграда на най-голямата детска градина в общината - "Звънче"

С официална церемония и водосвет за здраве днес беше открита напълно обновената сграда на най-голямата детска градина в община Петрич – Детска градина №2 „Звънче“. Сред гостите бяха кметът на община Петрич Димитър Бръчков и председателят на Общински съвет – Петрич Светла Данаилова. 

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Павел – архиерейски наместник в Петричка духовна околия. В своето приветствие той посочи, че децата са най-ценното нещо на света и призова родителите и учителите да ги отглеждат и възпитават с любов. Отец Павел подари от името на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим икона на Света Богородица, която да закриля децата и колектива на ДГ №2 „Звънче“. 

Кметът Димитър Бръчков изрази радостта си, че е създадена комфортна среда за децата. Той поясни, че детската градина е не само реновирана, но и с по-голям капацитет. 

Директорът на Датска градина „Звънче“ Маргарита Мезерлиева определи днешния ден като изключително важен и радостен. „С огромно удоволствие и гордост откриваме обновената детска градина №2 „Звънче“ в град Петрич. За нас това е една сбъдната мечта“, каза Маргарита Мезерлиева и благодари на хората, направили събитието възможно. „Нашата детска градина се превърна в модерен, уютен и красив дом за децата“, добави директорът. Тя увери родителите, че децата им ще бъдат отглеждани в отлични условия в обновени, просторни, красиви, приветливи стаи. „За възпитанието на децата е важна и заобикалящата среда“, каза още тя. 

Откриването на обновената сграда на детската градина съвпада с отбелязването на 60-годишнината от нейното създаване. В детска градина №2 „Звънче“ се обучават 450 деца, разпределени в 16 групи. Към детската градина, като филиали съществуват две сгради в града и още пет в селата Дрангово, Тополница, Кулата, Генерал Тодоров, Марикостиново . 

С обновяването на детското заведение са създадени условия за равен достъп до образование, чрез изграждане на благоприятна, включваща, иновативна, енергийно ефективна образователна среда . Дворното пространство е обновено изцяло, като са обособени четири площадки за спортни дейности на децата.

Детската градина №2 „Звънче“ е обновена по проект: „Основен ремонт на сграда за внедряване на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда в Детска градина „Звънче“ град Петрич по Оперативна програма „Национален план за възстановяване и устойчивост. Проектът започна през декември 2023 година, а крайният срок за неговото реализиране е 31 май 2026 година. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 998 248,86 лева.