Начало Новини В Генералното консулство на България в Битоля тържествено бе отбелязан 24 май

В Генералното консулство на България в Битоля тържествено бе отбелязан 24 май

64
В Генералното консулство на България в Битоля тържествено бе отбелязан 24 май

Тържествено отбелязване на 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе в Генералното консулство на Република България в Битоля, където бе представена и изложба, изготвена от Кирило-Методиевският научен център към БАН.

„В един суров, за времето си свят, славянските първоучители – Светите братя Кирил и Методий са създали един нов книжовен език, на който превеждат богослужебните книги. Учениците им, приети в България от Цар Борис I, са създали в Преслав и Охрид две книжовни школи, в които кипяла просветителска, преводна, литературна дейност. Поставило се началото на солидна за времето си книжовна традиция, която прехвърлила границите на нашата държава…Днес е лесно да бъдем като всички други, трудно е да бъдем различни. Именно кирилицата се превръща в призив да развиваме културата на уникалното, да обогатяваме Европа, с нашето културно-историческо наследство – с нашата азбука, фолклор и с нашата духовност”, каза в обръщението си към присъстващите Генералният консул на България в Битоля Николай Димитров.

„Тази дата, 24 май, е един от емблематичните български празници, защото стои в основата на 12-вековна традиция. Когато през 9. век Цар Борис Първи приема християнството и учениците на Кирил и Методий се формира и българската народност. В началото на 19. век България, като феникс възкръсва. Една от базите, на днешната българска държава, член на ЕС и НАТО са Кирил и Методий и техните ученици. Това е онази реалност от 9. век, която се е пренесла днес. И трябва да продължим тази традиция и занапред. Правим го и ще го правим”, посочи в словото си посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

„В този тържествен ден се гордеем с българската култура, с постиженията на българските писатели, артисти, музиканти, с всеотдайността на българските творци да градят духовното изграждане на българския народ”, се казва в поздравителния адрес от Академичното ръководство на УНСС, който прочете и връчи на Генералния консул на България в Битоля, ректора на УНСС проф. Димитров, който заедно със зам.-ректорът на висшето учебно заведение, доц. Янко Христозов присъства на отбелязването на 24 май.

С изпълненията си Девическата хорова формация „Евмолпея“ от Пловдив допълни празника, по време на който бяха раздадени и наградите на лауреатите на детския художествен конкурс „Аз, буки, веди”, организиран от Сдружението за македонско-българско приятелство.