Начало Водещи Външно привика Митрофанова и поиска незабавно предаване на тялото на Навални на...

Външно привика Митрофанова и поиска незабавно предаване на тялото на Навални на семейството му

89
Министерство на външните работи (МВнР)
Министерството на външните работи

Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщават от ведомството.

На срещата се яви Валентин Солодкин, временно управляващ посолството.

Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Алексей Навални.

Къде е тялото на Навални? Властите забраниха църковните служения в негова памет

Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Отправен бе апел тленните останки на Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония.

Българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти иантивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна.

Разкритията на Навални, които разгневиха Путин, така че да поиска смъртта му (ВИДЕО)

Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право.

От българска страна бе изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, и бе заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.

Още новини от деня – четете тук

предишна статия„Ще те убия“: Жена твърди, че актьорът Христо Шопов е насочил пистолет в главата ѝ
следваща статия„Политико“: Военната стратегия на Украйна е да оцелее през 2024 и да спечели през 2025 година