Начало България Външно привика македонския посланик заради провокации на Скопие

Външно привика македонския посланик заради провокации на Скопие

54
Министерство на външните работи (МВнР)
Министерството на външните работи

Посланикът на Република Северна Македония в София Агнеза Руси-Поповска бе повикана в Министерството на външните работи (МВнР) днес, за да й бъде изразен остър протест. Това съобщиха от министерството на сайта си.

От МВнР уточняват, че реакцията е поради пресконференцията на вицепремиера и министър на транспорта Александър Николоски от 29 август т.г. България потвърждава последователната си позиция относно европейската перспектива на Скопие. Съжалява се за провокациите и неверното изпълнение на ангажиментите от страна на представителите на Македония, които я дистанцират от започване на преговори с ЕС. България ще продължи външната си политика, насочена към гарантиране на правата на човека и доброволното съвместно съседство, подчертават от МВнР.

БТА напомня, че вчера МИА съобщи, че вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски смята, че българските медии обсъждат конституционните промени и преговорната рамка във връзка с изборите в България. Това каза след като бе попитан за изявлението на българското Министерство на външните работи, което преди това каза, че „Скопие трябва да разбере, че опитите за предоговаряне могат единствено да отдалечат страната от преговорите“. Изявлението на българското МВнР бе в отговор на думите на премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, че страната иска да продължи процеса на европейска интеграция и се надява на намиране на партньорство след изборите в България на 27 октомври.