Начало Новини Външният министър Иван Кондов ще ръководи българската делегация на 45-ата сесия на...

Външният министър Иван Кондов ще ръководи българската делегация на 45-ата сесия на Конференцията на министрите на Франкофонията в Париж

39
Външният министър Иван Кондов ще ръководи българската делегация на 45-ата сесия на Конференцията на министрите на Франкофонията в Париж

Служебният външен министър Иван Кондов ще ръководи българската делегация за участие в 45-ата сесия на Конференцията на министрите на Франкофонията, която ще се проведе днес във френската столица Париж, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

В срещата ще вземат участие министрите на външните работи на държавите членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ). Министрите на външните работи ще разгледат и одобрят проекта на „Декларация от 19-ата Среща на върха на Франкофонията“ и ще направят препоръки относно получените заявки за членство и промяна на статута в МОФ.

Развитието на отношенията на България с Международната организация на Франкофонията (МОФ) позиционира нашата страна сред надеждните и водещи партньори на организацията в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи информация на сайта на МВнР. 

Последователна в политиката си на подкрепа за страните от Западните Балкани, България подкрепи кандидатурите на Сърбия и на Косово за придобиване на статут на асоциирани членове на МОФ.

България съдейства за развитието на образователното и научно-изследователското сътрудничество по линия на Франкофонията, чрез програмите на МОФ в областта на средното образоване, а в областта на висшето образование и научните изследвания – чрез взаимодействие с Университетската агенция на Франкофонията.