Начало Коментар Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ?

54
Евгений Кънев
Евгений Кънев

Възможно ли е да бъде стопена голямата разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ – ако допуснем, че е реална?

Може, но при две условия.

Първото е просто – честни избори. Понеже това изглежда немислимо при тази грандиозна подготовка за тяхното фалшифициране през последния месец – ПП-ДБ нямат друг полезен ход, освен да призоват своите поддръжници активно да участват в тяхното наблюдение и преброяване под различни форми.

И още отсега да се обърнат към ЕС и ЕК (още повече че става дума И за европейски избори) с молба за тяхното наблюдение от организации като OSCE (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа).

По доклад на последната за изборите в Унгария през 2022 г бяха спрени еврофондовете и усилен натиска върху ЕК за прилагане на чл. 7 от Лисабонския договор за отнемане правото на глас. Такъв ход няма как да не въздейства на нашия ЕНП Атлантик.

Иначе няма смисъл лидерите на ПП-ДБ постоянно да твърдят, че изборите са нагласени и нищо да не правят – освен още повече да намаляват изборната активност.

Второто условие е по-сложно: много по-привлекателно предложение (value proposition) към избирателите. Като цяло досега те бяха две – по-високи доходи за бедните на ПП и съдебна реформа на ДБ.

ПП си изпълниха обещанието и надали може още много да направят през бюджета за доходите без да е за сметка на инвестиции, финансова стабилност и Еврозона. Но с формулата за постоянно качващи се осигуровки са големи длъжници на средната класа. Тук са нужни ярки послания и отваряне за предложенията на малкия и средния бизнес – без непременно всичко да приемат.

ДБ винаги са имали много важна цел, но едновременно трудно разбираема като ползи за малкия човек и трудно приложима без самото статукво да я пожелае на практика – което се оказа невъзможно. А и дори в идеалния случай да сложим добросъвестни хора за ръководители на системата, тя пак в идеалния случай ще чисти с години десетилетния негативен подбор в нея.

Тогава какво?

Според мен:

(А) като основа и приемственост – е нужно продължаване на последната оферта само към ГЕРБ – правителство само при условие за реформа в регулаторите, службите и съдебната система на мерократичен принцип.

Критичният момент и сила на ПП-ДБ е да докажат на всички в българското общество, че ББ е зависим от ДП и че предпочита провал на реформите за европейска държава пред своята сигурност. И че правителство ще се окаже невъзможно, защото ББ е слепен с ДП. На всяка цена е нужно окончателно скъсване с ДПС, докато то не смени водещото си лице. Принципът е ясен и трябва да бъде твърдо отстояван – с лица по Магнитски не преговаряме. И да се отчете грешката досега.

(Б) надграждане на програмата с ангажименти за ново законодателство, което директно да решава проблеми в злободневието на хората и така да дава коренно ново качество на техния живот по-бързо, от която и да е абстрактна за тях съдебна реформа. Както закона срещу домашното насилие.

Примери за такива проблеми: хазарт, наркотици, жертви от катастрофи, състояние на пътищата, мръсния въздух, безплатни лекарства за тежкоболни, задължителна профилактика за достъп до безплатно лечение и пр.

За да бъдат ефективни новите предложения е нужно:

(1) по-добро таргетиране на възможните гласоподаватели с прости послания:

“По-малко корупция (повече бандити в затвора) – по-високи доходи “
“Който не работи, не трябва да яде”
“Който е дал на държавата сега ще получи от нея”

Таргет са всички почтени хора в България, които си изкарват прехраната с честен труд.

Задължително трябва да се промотира липсата на корупция за 10 месеца – в ярък контраст с Турски поток и десетки корупционни сделки на ГЕРБ – щом като всички служби и прокуратура с цялата си враждебност стигнаха едва след сглобката с акции срещу назначения на промяната с подозрение за съдействие на недоказани контрабандисти.

(2) повече комуникатори – да се покаже широка скамейка от лидери на промяната. Най-добрите лидери са тези, които делегират и не стоят непременно винаги на първи ред.

(3) по-голяма гласност на постиженията до момента (а не да се признава тотален провал, както вече се случва) и обещания за постигане на цели, а не заблуждаващи избирателите некоалиции, което да ги отблъсква.

Това са само щрихи на един откровен и честен диалог с всички избиратели, които искат да живеят в европейска държава.

Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.БГ.