работа

В последните месеци се нагледахме на масово раздаване на пари- от 30% увеличение на заплатите на служителите в администрацията до 50 лева на всеки пенсионер на месец до изборите.  Получава се следният анахронизъм- работещите в частния сектор внасят данъци, с които се вдигат заплатите на държавните служители. В същото време в бизнеса се оплакват от спад на приходите и по-малки трудови възнаграждения.

Оказа се обаче, че не всички са успели да вземат от парите на данъкоплатците. От вчера глас надигнаха и полицаите. Заплашиха с протести, защото нямало увеличение на заплатите всички служители във вътрешното министерство. И с право. След като по-високи заплати заплати получиха в звена като Агенцията за метрологичен и технически надзор и Комисията за защита на потребителите например, защо и те да не поискат.

„Изключването на полицаите от увеличението на индивидуалните основни месечни заплати с до 30 на сто изглежда се приема за адекватно оценяване на дейността им в изминалите и бъдещите месеци на извънредно положение и епидемиологична обстановка“, се казва още в становището, разпратено от Синдикалната федерация на служителите в МВР

И докато всеки изтъква своите си доводи и заслуги в борбата с пандемията частният сектор си внася данъците. А скоро идва краят на годината- ще дойде време и за 13-а заплата, така чакана от цялата администрация и толкова жадувана от всички останали. И пак с парите на данъкоплатците.

Избирателното подпомагане на едни за сметка на други създава напрежение сред обществото. В крайна сметка и в медиите драстично спаднаха рекламите от началото на пандемията, но никой не ни подпомага!

А зов за помощ идва отвсякъде- днес бяха туроператорите, утре ще са други. Криза е! Но не може всички да искат от нашите пари, защото няма кой да ги дава!

предишна статия„Дойче веле“: Турция: Упадък и девалвация
следваща статияСлънчев, но хладен и ветровит ден