инфаркт

По-малък брой инфаркти са регистрирани в страната за периода от април до юни, предаде репортер на БГНЕС.

По време на извънредното положение 2 447 българи са получили остър инфаркт на миокарда, като 843 от тях са били настанени в интензивни отделения, а 204 от пациентите са починали.

От общо диагностицираните повторен инфаркт са получили 14 души, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Негативно развитие на статистиката, обаче, се наблюдава при възрастта на пациентите – ако миналата година едва 14 души под 35-годишна възраст са получили инфаркт, то само за периода от април до юни броят им вече е 19. Това са предимно мъже, а за периода нито една жена под 35 години не е била диагностицирана.

Най-голяма е възрастовата група на хората над 55-годишна възраст, в която 1216 пациенти-мъже и 747 жени са получили сърдечен удар. 465 човека между 35 и 55-годишна възраст са били диагностицирани с инфаркт само за трите месеца на второто тримесечие.

През посочения период на тази година са извършени и по-малко коронарни ангиопластики /поставяне на стентове за разширение на кръвоносните съдове/, което може да бъде обяснено с ограничения достъп до лечебните заведения по време на извънредното положение. 2050 е общият брой на такива инвазионни процедури от април до юни т.г., а през миналата година броят им е бил 2249.