Начало България Всеки трети българин ще празнува Коледа с не повече от 50 лева

Всеки трети българин ще празнува Коледа с не повече от 50 лева

1092

Всеки трети българин не може да си позволи пищна трапеза за Коледа и Нова година. За 36% от хората у нас бюджетът позволява да отделят не повече от 100 лева за двата празника или по 50 за всеки от тях. Други 17 на сто от българите ще могат да отделят малко повече пари за Коледа и Нова година, като планират да похарчат между 101 и 150 лева. До 200 лева пък ще може да си позволи да изхарчи едва един от 10 българи. Разходи със стотачка отгоре смятат, че ще могат да си позволят едва 8% от хората у нас. Богаташите, които планират да изхарчат между 501 и 1000 лева за празненствата по Коледа и Нова година са едва 3% от българите.

Това става ясно от проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветен на предстоящите коледни и новогодишни празници. То е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003 български граждани на над 18 години по метода „лице в лице“. Анкетата е осъществена между 1 и 10 декември 2017 г.

89% ще празнуват Коледа. Сред тези които казват, че няма да празнуват, са основно представители на религиозните малцинства. За 30% от хората Коледа е по-важен празник от Нова година, но близо половината (47%) смятат, че двата празника са еднакво важни.

78% декларират, че спазват традициите на Бъдни вечер. Други 4 на сто обявяват, че не знаят какви са традициите за този празник. 15% пък няма да ги спазят, въпреки че са наясно с тях. В същото време само 12 на сто обявяват, че спазват коледните пости. Като сред постещите най-голям дял са хората над 60 години.

70% от българите ще купуват подаръци за предстоящите празници. За целта най-голям дял (33%) от хората ще отделят до 50 лева. Но първите 10 на сто от тях казват, че ще могат да си позволят подаръци за не повече от 20 лева. Над 200 лева за тази цел пък ще могат да отделят едва 7% от българите. На фона на това 22 на сто от анкетираните са категорични, че няма да купуват нито един коледен подарък. Към тях е възможно да се добавят и още, тъй като 7на сто от анкетираните казват, че не знаят дали ще го направят или пък, че още не са решили.

Само 1% от хората у нас ще празнуват Коледа в чужбина. Огромната маса – 84%, не само ще са си в България, но и ще празнуват в населеното място, в което живеят.

12% ще посрещнат новата година в дома на близки, роднини или приятели, а близо две трети (64%) ще празнуват вкъщи. Само 7% ще прекарат новогодишната нощ в заведение в града, в който живеят, а 3% в заведение в друг град в България. Общо 2% ще бъдат в чужбина – при близки или на почивка.

Здравето е най-често посочваното пожелание от българите за предстоящата година, следвано от парите и късмета. С по-малък дял от отговорите следват работата, щастието, по-добрия живот, любовта, дълголетието. По-малко от 5 на сто от запитаните си пожелават за 2018 г. сигурност и спокойствие, успехи, мир и т.н. Едва по 2% от анкетираните искат следващата година да им донесе радост, успехи в професионален план или пък по-високи пенсии.

Доминират положителните оценки на българите за 2017 година. Близо половината (47%) смятат, че 2017 г. беше добра година за България, 58% са на мнение, че отминаващата година е била добра за тях в личен план.