Начало Водещи Военният министър: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Военният министър: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

74
Служебният военен министър Атанас Запрянов Снимка: БТА
Служебният военен министър Атанас Запрянов
Снимка: БТА

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни.

Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.

Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

По време на изборите България очакват действия за дезинформацията, каза Атанас Запрянов. В отговор на въпроси той даде пример като дезинформация фалшивите новини за изпращане на български военнослужещи в Украйна, съобщава БНР.

Според служебния министър на отбраната хибридна заплаха представляват и изявленията на цитирам прокремълски партии, че подкрепата на България на Украйна ще ангажира България във войната.

Ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, заяви още Запрянов.

По думите на военния министър влияние се очаква да бъде оказано и по повод изборите за Европейски парламент.

ДАНС: Проруски хакерски групи опитват да манипулират мнението ни

Заявеното от Запрянов кореспондира с изнесените от ДАНС данни за това, че през изминалата година са установено проруски хакерски групи, които чрез когнитивно въздействие опитват да повлияят на общественото мнение у нас, включително и по теми като войната в Украйна.

В доклада на българското контраразузнаване се посочва, че рискът от политически мотивирани киберпосегателства остава значително висок. Основните цели на подобни хибридни атаки е освен блокирането на важни системи н държавите, определени като противникови, но и предизвикването

на социално недоволство и оказване на влияние чрез пропагандни и дезинформационни послания и с това – когнитивно въздействие върху обществото.

През 2023 година у нас са регистрирани опити за нападения срещу информационни системи на редица държавни институции и общински администрации, звена от финансовия сектор, обекти от критичната инфраструктура.

По време на провеждащата се днес в София пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов посочи, че в момента България се фокусирала върху регионалното планиране на отбраната и плана за развитие до 2032 година.

Евтимов обърна внимание на новите способности, които страната ни ще има с новите изтребители патрулните кораби и киберкомандването.

Още новини от деня – четете тук