Начало Свят Внимание! Очаква се нова поредица от слънчеви бури

Внимание! Очаква се нова поредица от слънчеви бури

39
Полярно сияние
Снимка: БТА

Изумителни северни сияния може да се появят на необичайни места в близкото бъдеще, предупредиха космически експерти. Силните слънчеви бури тази година предизвикаха чудесни показания от полярните сияния, които обгърнаха небето с невероятни цветове.

Текущият 11-годишен цикъл на слънцето повлия на честотата на полярните сияния, които станаха по-чести и по-експлозивни. Според експертите от НАСА и NOAA очакваният активен период ще продължи още година, като има възможност за още невероятни явления и в следващите месеци.

Слънчевите бури не само причудливо осветяват небето, но имат и потенциал да нарушат електроподаването и комуникациите на Земята. NOAA работи за отстраняване на възможните проблеми, като предупреждава операторите на електроцентрали и космически кораби за предстоящите бури.

През май тази година беше издадено рядко предупреждение за силна геомагнитна буря от NOAA. Светлинните изяви бяха най-силните от две десетилетия и зарадваха наблюдателите на небесните явления на Северното полукълбо.

Следващите месеци може да донесат още интензивни полярни сияния, като специалистите следят активността на Слънцето, за да се подготвят за евентуални явления. Мощният слънчев вятър наблюдаван миналата седмица промени нормалните рамки на полярните сияния, което създаде невиждани моменти на магия в различни части на света.