Начало Здраве Внимавайте за тези 10 признака, те са сигнал за автоимунно заболяване

Внимавайте за тези 10 признака, те са сигнал за автоимунно заболяване

1430
Сподели
Автоимунните заболявания са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави т

Автоимунните заболявания са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм, пише obekti.bg. Болестите са предимно на имунната система, като повечето от тях пряко засягат и други органи (бял дроб, щитовидна жлеза и др.)

Автоимунните заболявания протичат хронично, за тях няма лечение. Симптомите могат да се облекчат единствено чрез прилагане на имуносупресори. Те потискат имунната система и я правят по-слаба, но негативният ефект на имуносупресорите прави организма лесно податлив на вирусни инфекции (грип, саркоидоза и др.). Приложението на имуносупресорите е нож с две остриета. Появяват се рискове за възникване на нови дори банални инфекции, които могат да усложнят състоянието на пациента.

Автоимунната болест засяга до 50 хиляди българи, според Българската асоциация за автоимунни заболявания. Има най-малко 80 вида автоимунни заболявания. Ако проявявате някои от тези признака, е добра идея да се консултиете със специалист.

Отслабване: Рязката загуба на тегло може да подсказва за потенциално автоимунно заболяване. Това е особено вярно, ако обикновено поддържате постоянни килограми или не сте променили диетата си. Общите автоимунни заболявания, които могат да причинят бърза загуба на тегло, са възпалително заболяване на червата, целиакия и болест на Грейвс.

Болки в тялото: Когато мускулите и ставите по цялото тяло започнат да болят, без дори да сте прави някаква дейност, която да причини неудобства, то това може да бъде автоимунно заболяване като ревматоиден артрит или фибромиалгия.

Загуба на памет: Ако изведнъж забележите, че не можете да си спомните важна информация или не мислите ясно, заболявания като множествена склероза или миастения гравис биха могли да бъдат причина. Необходимо е своевременно лечение на тези заболявания, за да се осигури управляемо дълголетие на живота.

Кожни проблеми: Един от най-честите признаци за автоимунно заболяване са кожните проблеми. Понякога това могат да бъдат обриви, лишеи, много суха кожа и екстремен сърбеж. Кожното заболяване може ще бъде екзема.

Умора: Ако имате липса на енергия и забелязвате, че наддавате на тегло, защото сте прекалено уморени за тренировка, може да имате цьолиакия или хепатит. Това е особено вярно, ако умората продължи по-дълго от няколко месеца, дори и при една добре балансирана диета, състояща се от пресни пълнозърнести храни и обилно количество вода.

Сухота: Сухотата е един от тези симптоми, които се появяват често при автоимунните болести. Повечето от времето, сухота се усеща в устата, очите и кожата. Диабетът е често срещано заболяване, което причинява тези симптоми.

Схващане и изтръпване: Всякакъв вид сковаване или изтръпване в тялото, което се появява често в ръцете и краката са свързани с хиперфункция на отговор на антитела в организма. Ако имате някои от тези усещания, е време да се видите с медицински специалист за правилна диагноза и незабавно лечение.

Кръвни съсиреци и спонтанен аборт: Понякога постоянните кръвни съсиреци и спонтанни аборти са признаци, че тялото има някои сериозни основни проблеми. Видовете автоимунни болести, които причиняват усложнения като тези са цьолиакия и антифосфолипиден синдром.

Косопад: Внезапна загуба на коса е нещо, за което да се притеснявате. Заболявания на щитовидната жлеза обикновено водят до появата на косопад, но същото се случва и при кожни заболявания.

Храносмилателни проблеми: Всеки път, когато изпитвате храносмилателни проблеми, които рецидивират често и не могат да бъдат лекувани с често използвани лекарства, е време да се видите с медицински специалист за диагноза и адекватно лечение. Може да имате възпалително чревно заболяване, което всява хаос в тялото ви.

Коментари