Начало Водещи Властта беше дадена на тези, които казват, че знаят как се управлява....

Властта беше дадена на тези, които казват, че знаят как се управлява. Време е да го направят

49
Бойко Борисов и Делян Пеевски
Снимка: ДПС

Не знам дали е хубаво да носиш отговорност, но аз я поисках и вие ми я дадохте. Така лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов с пост във Фейсбук отбеляза новината за резултатите от изборите при 100 процента обработени протоколи.

Въпреки че данните не са официални и предстои ЦИК да ги оповести в близките дни, те няма да претърпят драстични промени.

Изключваме факта, че Трифонов благодари за това, че му е оказано, лично на него, доверие, а не на партията му. В действителност по-интересна е първата част от поста му – „Не знам дали е хубаво на носиш отговорност“. А преди това заявява, че се надява да оправдае доверието.

Резултатите от изборите предполагат, че нито една от партиите в новия парламент не може да направи правителство сама.

Гласовете на ГЕРБ-СДС и ДПС също не са достатъчни. За това е необходима трета формация. В случая това са ИТН и миналите „под радара“ на всички социологически и политически прогнози – „Величие“.

Останалите към момента са заявили, че нямат намерение да подкрепят правителство с Бойко Борисов и Делян Пеевски начело.

ГЕРБ са победители, но при тях има сериозен отлив от гласоподаватели и това, че не би трябвало да ги успокоява. Въпреки, че ДПС са втора политическа сила, те също отбелязват отлив на гласове и то от Турция.

Пред страната обаче има важни за решаване въпроси, независимо от резултатите на партиите – еврозона, Шенген, руската война в Украйна, промяната в европейската конюнктура изобщо.

Това предполага партийното его да бъде преглътнато и независимо от това дали е „хубаво“ да се носи отговорност или не – партиите да излязат с няколко важни задачи и да направят едно прилично експертно правителство.

В следващите 1-2 години то трябва да свърши своята работа, едва след което да се отиде на нови избори.

Това означава, че, ако в парламента има национално отговорни партии, партийното и лично его трябва да бъдат преглътнати, за да бъдат изпълнени важни за държавата цели. Всички останали предпоставки за това са налице – страната е в добра икономическа кондиция, инфлацията е овладяна и е ниска, пари в бюджета има, дългът е нисък.

Единственото, което поражда нестабилност, са политическите емоции и недалновиност. И бързи нови предсрочни избори.

Очевидно е, че нито една от партиите, освен ИТН, които увеличават депутатите си, не са доволни от резултатите. Това показва и мълчанието, което вече втори ден „чуваме“ от партийните централи.

В крайна сметка обаче вотът постигна това, за което беше предизвикан – начело на държавата да застанат тези, които претендират за опитност и знания за това как се управлява държавата. За това властта им беше дадена и за това те са длъжни да оправдаят доверието, а не да се надяват, че ще го направят.

Още коментари – четете тук