Сподели
СЗО

Властите в Китай са отказали на Световната здравна организация (СЗО) да участва в разследването относно възникването на новия вид коронавирус, заяви представителят на организацията в Пекин Годен Галеа.

Той подчерта, че за СЗО е особено важно да разполага с информация за появата на коронавируса, за да не допусне нови епидемии.

В интервю за британската телевизия „Sky News“ Галеа каза, че организацията знае, че Китай провежда национално разследване, към което СЗО нее поканена да се присъедини, но ще продължи да отправя запитвания към управляващите в страната.

Годен Галеа подчерта, че властите в Китай не са предоставили на СЗО достъп до документите на двете виросулогични лаборатории в Ухан, който се превърна в епицентър на разпространението на коронавируса.

СЗО не се съмнява в естествения произход на вируса, но документите от лабораториите трябва да бъдат неизменна част от всеки пълен доклад и изследване, свързано с историята на произхода на вируса.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон разглежда вероятността коронавирусът да е изкуствено създаден в лаборатория в Ухан и че възнамерява да установи произхода му. Той дори заплаши Китай с ответни мерки, ако стане ясно, че Пекин съзнателно е допуснал избухването на COVID-19 – нещо, което китайските власти категорично отрекоха.

Коментари